Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германската инфлация се забавя повече от очакваното през февруари

Според предварителните данни на Федералната статистическа служба на страната тя ще е на ниво от 1,4% през февруари

Германската инфлация се забавя повече от очакваното през февруари

Снимка: Ройтерс

Германската инфлация отбелязва по-голямо от очакваното забавяне, достигайки до най-ниските си стойности за последните 15 години през февруари.

Според предварителните данни на Федералната статистическа служба на страната тя ще се ускори с 1,4% през този месец. Това е малко над очакванията на анализатори в проучване на агенция Ройтерс, които предвиждат 1,3%. Това е и най-ниската ѝ стойност от ноември 2016 г.

Хармонизираният индекс на потребителските цени бележи ръст от 1,2% на годишна база и от 0,5% спрямо януари 2018 г., когато беше 1,4%. Това също е под прогнозите на експертите, които очакваха ръст от 0,6%. 

Цените на храните в страната отбелязват увеличение с 1,1% през февруари. За сравнение, през предходния месец януари те бяха нагоре с 3,1%. При енергията увеличението е от 0,1% за разлика от 0,9% през първия месец на годината. 

Още по темата

Данните за инфлацията в най-голямата европейска икономика се следят отблизо, тъй като оказват влияние върху паричните политики на Европейската централна банка (ЕЦБ).

По-рано днес бяха публикувани и предварителни данни за отделните германски провинции, от които стана ясно, че инфлацията на регионално ниво също се забавя.

В най-гъсто населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия годишната инфлация се увеличава с 1,3% през февруари от 1,5% през предходния месец. Спад се отчитат и в Баден-Вюртенберг, Бавария, Хесен, Саксония и Бранденбург.

Това хвърля светлина върху трудната битка на ЕЦБ за връщането на стойностите на инфлацията в цялата еврозона по-близо до прага от малко под 2%, посочва още Ройтерс.

Правителството в Берлин очаква индексът на потребителските цени да се забави до 1,7% тази година от 1,8% през 2017 г.

 

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед даде знак, че запазването на лихвите без промяна не е сигурно