IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация се забавя повече от очакваното през февруари

Според предварителните данни на Федералната статистическа служба на страната тя ще е на ниво от 1,4% през февруари

16:44 | 27.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската инфлация отбелязва по-голямо от очакваното забавяне, достигайки до най-ниските си стойности за последните 15 години през февруари.

Според предварителните данни на Федералната статистическа служба на страната тя ще се ускори с 1,4% през този месец. Това е малко над очакванията на анализатори в проучване на агенция Ройтерс, които предвиждат 1,3%. Това е и най-ниската ѝ стойност от ноември 2016 г.

Хармонизираният индекс на потребителските цени бележи ръст от 1,2% на годишна база и от 0,5% спрямо януари 2018 г., когато беше 1,4%. Това също е под прогнозите на експертите, които очакваха ръст от 0,6%. 

Цените на храните в страната отбелязват увеличение с 1,1% през февруари. За сравнение, през предходния месец януари те бяха нагоре с 3,1%. При енергията увеличението е от 0,1% за разлика от 0,9% през първия месец на годината. 

Данните за инфлацията в най-голямата европейска икономика се следят отблизо, тъй като оказват влияние върху паричните политики на Европейската централна банка (ЕЦБ).

По-рано днес бяха публикувани и предварителни данни за отделните германски провинции, от които стана ясно, че инфлацията на регионално ниво също се забавя.

В най-гъсто населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия годишната инфлация се увеличава с 1,3% през февруари от 1,5% през предходния месец. Спад се отчитат и в Баден-Вюртенберг, Бавария, Хесен, Саксония и Бранденбург.

Това хвърля светлина върху трудната битка на ЕЦБ за връщането на стойностите на инфлацията в цялата еврозона по-близо до прага от малко под 2%, посочва още Ройтерс.

Правителството в Берлин очаква индексът на потребителските цени да се забави до 1,7% тази година от 1,8% през 2017 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още