IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация се задържа на рекорден връх за втори пореден месец

Основен принос за покачването на цените през април са имали не само енергоизточниците, но и храните

14:12 | 11.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Imke Lass/Bloomberg</em></p>

Снимка: Imke Lass/Bloomberg

Инфлацията в Германия се е задържала на рекордно високо равнище за втори пореден месец през април, съобщи The Guardian. Основна причина за това отново са били поскъпналите енергоизточници, но този път немалък принос е имало и покачването на цените на храните.

Годишната инфлация в Германия се е ускорила до 7,4% през април спрямо равнището от март от 7,3%, показват данните на Германската статистическа служба (Destatis), откъдето посочват, че принос този път са имали и храните. "Ето тук ефектът от войната в Украйна става все по-видим", пишат експертите от Destatis. На месечна база показателят е записал повишение от 0,8%.

Храните са станали с 8,6% по-скъпи на годишна база. Мазнините и маслата са поскъпнали с 27,3 на сто поради паническото закупуване на растително масло в супермаркетите. Цената на месото и месните продукти е нараснала с 11,8%, на млечните продукти и яйцата с 9,4%, а на пресните зеленчуци - с 9,3 на сто.

Енергията е поскъпнала с 35,3% спрямо април миналата година. За сравнение - през март ценовото ѝ увеличение е било в размер на 39,5%.

"Инфлацията достигна най-високото си ниво в историята за втори пореден месец от обединението на Германия насам", каза ръководителят на статистическата служба д-р Георг Тийл.

Данните са първите, които показват какво е било покачването на цените в Европа през април. Предстои в последния ден на седмицата да бъде публикувана и официалната статистика за инфлацията в Испания и Франция. По-късно през деня в сряда ще бъдат публикувани данните за щатската инфлация, за които се очаква да покажат равнище от 8,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още