IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската търговия на дребно отслабва през април

Въпреки това повечето показатели остават над очакванията на анализаторите

14:24 | 31.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският сектор на търговията на дребно стартира слабо второто тримесечие. През април реалните продажби (с корекция на цените) са се свили с 2,0% в сравнение с предходния месец, съобщи Федералната статистическа служба във Висбаден в петък. Анализаторите бяха изненадани от спада, защото очакваха средностатистически леко увеличение от 0,1% през месеца.

На годишна база обаче данните за продажбите са по-добри от очакваното. В този контекст реалният растеж през април е 4,0%, докато икономистите очакваха ръст от едва 1,4%. Данните за продажбите за март бяха ревизирани нагоре. Съответно реалните продажби са се задържали на месечна база на непроменено ниво, след първоначално отчитане на спад от 0,2%.

Напоследък опасенията за забавяне на германската икономика помрачиха потребителското настроение на германците. Показателят за потребителското настроение на изследователите от GfK, за юни отчете спад. Номинално, т.е. без корекция на цените, продажбите през април спаднаха с 1,5% на месечна база. Увеличението е с 4,8% на годишна база.

В последните месеци потреблението се е облагодетелствало според индустриалната асоциация HDE главно от доброто развитие на пазара на труда. Въпреки това резултатите от най-новия потребителски барометър на HDE показват, че потребителите са засегнати от забавянето на икономиката, което се отразява в понижаване на склонността към разходи и по-ниски очаквания за доходи и икономиката като цяло.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още