IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският централен банкер: Да спрем скоро кризисните пари

Можем да сложим край на програмата за спешни покупки на облигации при пандемия през следващата година, смята Йенс Вайдман

15:07 | 18.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Йенс Вайдман, президент на &nbsp;Bundesbank, по време на конференция в края на 2019 г. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Йенс Вайдман, президент на  Bundesbank, по време на конференция в края на 2019 г. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

През уикенда централните банкери на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се срещнат в хотел близо до Франкфурт, за да обсъдят бъдещата стратегия за паричната политика. Основният спорен въпрос вероятно ще бъде: Кога ЕЦБ ще премине от режим на криза към нормален режим на действие?

Федералният резерв на САЩ (Фед) вече посочи този обрат в най-скорошната си среща в сряда. Но американската икономика все пак изпреварва икономиката на еврозоната по темпа си на възстановяване.

Президентът на германската централна банка Bundesbank Йенс Вайдман вече се позиционира преди заседанието на ЕЦБ през уикенда: Той вярва, че програмата за спешни покупки при пандемия PEPP трябва да приключи скоро. „Когато аварийната ситуация, за която бе създадена PEPP, приключи, тя трябва да бъде прекратена“, каза той в интервю за Handelsblatt. PEPP позволява на ЕЦБ да купува облигации с особена гъвкавост.

Вайдман смята, че предпоставките за нормализирането на паричната политика са стабилно икономическо възстановяване и изтичане на основните мерки за ограничаване на пандемията. Той очаква това да стане през 2022 г. „В момента предполагам, че вече няма да имаме необичайно недостатъчно използване на капацитета през следващата година - дори ако намалим спешните мерки на паричната политика“.

Понастоящем особено гъвкавата програма PEPP е ограничена до март 2022 г. и има обем от 1,85 трилиона евро. На заседанието си през миналата седмица Управителният съвет реши да се придържа към своя свръхслаб курс. По-голямата част от представителите на централната банка решиха, че покупките на облигации като част от PEPP трябва да бъдат значително по-високи през следващото тримесечие, отколкото в началото на годината. Вайдман посочи, че би предпочел намаление.

„В последвалата пресконференция беше заявено, че има и гласове за забавяне на темпото през лятото“, каза той. „Изцяло съм оптимист, че можем да постигнем напредък в преодоляването на кризата и след това да преценяваме покупките си по-внимателно“.

Въпреки неотдавнашното рязко увеличение на цените Вайдман не очаква инфлацията да остане висока. Според прогнозите инфлацията в Германия може да достигне четири процента през втората половина на годината, което изнервя много потребители.

Но Вайдман подчертава: „От наша гледна точка рязкото покачване на цените в Германия е временно и в средносрочен план няма признаци за прекомерен ръст“. По думите му една евентуална упорита прекомерна инфлация ще изисква, наред с други неща, да е налице и прекомерно увеличение на заплатите. „В момента нямаме доказателства за такова“, казва той. 

Запитан дали спестените по време на кризата пари сега няма да се изсипят в потреблението и да насърчат цените нагоре, финансистът поясни, че ЕЦБ се е опитала да включи тази хипотеза в изчисленията си.

„Когато увеличеното търсене се сблъска с ограниченото предлагане, компаниите могат да повишат цените си. Но догонващите ефекти при потреблението отново биха изчезнали. Има и области, в които търсенето се е увеличило по време на пандемията и може отново да спадне, като мебели или домакински уреди. А освен това има и различия в еврозоната. От нашите проучвания знаем, че много домакинства в Германия искат да похарчат част от спестеното. В Италия например е по-различно. Изглежда населението там е по-предпазливо“, каза още Вайдман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още