IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският дълг пада под 60% от БВП през 2019 г.

Доброто развитие се дължи преди всичко на високите данъчни приходи

17:02 | 07.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новият германски финансов министър Олаф Шолц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият германски финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Ройтерс

Държавният дълг на Германия се топи по-бързо, отколкото се предполагаше. Според информацията на SPIEGEL финансовият министър Олаф Шолц очаква нивото на дълга през 2019 г. да спадне до малко над 58% от брутния вътрешен продукт (БВП). Така, за пръв път от началото на 90-те години на миналия век, дългът ще падне под 60-процентовата граница, предвидена от Европейския пакт за стабилност. 

Това става ясно от новата програма за стабилност на федералното правителство, която ще бъде представена следващата сряда от кабинета. Пактът за стабилност има за цел да ограничи задлъжнялостта на държави членки на ЕС. За държавния дълг се предвижда  да достига максимум 60% от годишното икономическо представяне на дадена страна. Годишният дефицит не може да надвишава 3% от БВП.

През настоящата година нивото на дълга в Германия все още е над прага – на ниво от 61%. Наскоро федералното правителство все още очакваше, че изискванията на пакта за стабилност ще бъдат постигнати едва през 2020 г. Вместо това според новата прогноза дългът ще падне през 2020 г. до малко под 56%, а през 2021 г се очаква да се понижи до 53% от БВП.

Доброто развитие се дължи на високите данъчни приходи. Освен това, поради тенденцията на продължително ниски лихви, от години Германия почти не плаща лихви за новоемитиран дълг.

От години германският национален бюджет е положителен. Новият министър на финансите Шолц също се придържа към т. нар. „черна нула" (балансиран бюджет) на своя предшественик Волфганг Шойбле. Според новите планове Шолц очаква постоянен излишък от федералните, държавните, общинските и социалноосигурителните фондове в размер на между 1 и 0,5 на сто от БВП за периода до 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още