IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският икономически подем продължава въпреки някои спънки през зимата

Според централната банка на страната по-слабото производство през февруари се е дължало на грипната епидемия и на стачки в някои сектори

16:50 | 23.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стачките и грипната епидемия са се отразили до известна степен на германската икономика през зимното тримесечие, но сегашният икономически бум се очаква да продължи, според доклад на германската централна банка Bundesbank, цитиран от ДПА.

Разцветът на германската икономика продължава, въпреки че нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2018 година може да е доста по-слабо, отколкото предходните тримесечия, посочи Bundesbank в месечния си доклад за април, публикуван днес. 

По-слабото производство през февруари, стачките в металургичния и електронния сектор и необичайно силната грипна вълна трябва да са изиграли роля, се отбелязва в документа, допълва БТА.

Банката допълва, че грипната епидемия е възпрепятствала икономическата активност и в други сектори.

Ситуацията с промишлените поръчки продължава да бъде много добра, а също така в строителния сектор не липсват нови поръчки, отбелязва Bundesbank. 

Федералната статистическа служба планира да публикува първата си оценка за растежа на БВП за първото тримесечие на 15 май.

БВП на Германия през четвъртото тримесечие на 2017 година се повиши с 0,6 на сто спрямо третото тримесечие, за което бе отчетен тримесечен растеж от 0,7 процента.

По-рано днес стана ясно, че икономическата активност в сектора на промишлеността в еврозоната се забавя, но успява да постигне по-добър от очаквания резултат. В същото време обаче оптимизмът се подобрява леко от 18-месечното дъно, което беше отчетено през март .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още