IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ бележи най-лошото си представяне от седем месеца насам

Вносът в най-голямата икономика в Европа също се свива

13:56 | 09.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на Германия се забавя с най-бързия си темп от седем месеца насам през януари, става ясно от последните данни за най-голямата икономика в Европа, съобщава Financial Times.

Износът се свива с 0,5% до 111 млрд. евро през януари спрямо месец по-рано, сочат сезонно изгладените данни. Прогнозата на анализаторите беше за ръст от 0,3%. Вносът също се е понижил с 0,5% на месечна база до 89,7 млрд. евро спрямо прогноза за ръст от 0,1%.

Търговският излишък на страната остава стабилен на ниво от 21,3 млрд. евро, става ясно от доклада на Федералната статистическа служба. Данните излизат само ден, след като стана ясно, че новите промишлени поръчки в Германия са отчели спад от 3,9% през януари, което е значително над предварителните очаквания за понижение с 1,6%. 

Данните за германския търговски баланс стават ясни в момент, когато несигурността по отношение на световния протекционизъм се засилва, след като американският президент Доналд Тръмп подписа в четвъртък указа за налагането на мита от 25% върху вноса на стоманата и 10% на алуминия. Новата мярка, която ще влезе в сила след 15 дни, няма да се отнася за Канада и Мексико. 

През януари около 40% от германския износ е бил за страни извън Европейския съюз.

Продажбите на дребно в Германия отбелязаха също изненадващ спад през януари. Това е признак, че частното потребление може да остане слабо в началото на 2018 г., след като по-рано стана ясно, че то не е допринесло за растежа на икономиката на страната през последното тримесечие на миналата година.

Последното изследване на GfK пък показа, че потребителският климат в Германия се е влошил леко. Това от своя страна е признак, че политическите трудности в страната през последните няколко месеца може да оказват влияние върху водения от потреблението ръст в най-голямата европейска икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още