IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ нарасна по-малко от очакваното през октомври

Въпреки това износът се увеличава, което дава надежда, че икономиката ще избегне спад през последното тримесечие

12:19 | 09.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Германският износ нарасна по-малко от очакваното през октомври, но външната търговия все още дава тласък на най-голямата европейска икономика в началото на четвъртото тримесечие, съобщава Ройтерс.

Сезонно коригираният износ се е повишил с 0,8% за месец след увеличение от 2,3% през септември, обяви Федералната служба за статистиката. Вносът е нараснал с 0,3% след ревизия нагоре на данните от предходния месец до увеличение от 0,2%.

Търговският излишък се сви леко до 19,4 млрд. евро спрямо 21,3 млрд. евро година по-рано.

германски германски

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха износът да нарасне с 1,2%, а вносът да се увеличи с 1%. Очакваше се търговският излишък да достигне 18 млрд. евро.

„Въпреки забавянето през октомври, експортният сектор остава една от малкото надежди на германската икономика да избегне значително свиване през четвъртото тримесечие“, каза икономистът от ING Карстен Бжески.

„Дългосрочните перспективи обаче остават много смесени, илюстрирайки, че секторът няма лесно да се върне към предишната си сила “, добави той.

В същото време данните за промишленото производство от по-рано тази седмица показаха, че то се е повишило през октомври, знак, че ориентираният към износ производствен сектор е помогнал на икономиката да започне стабилно текущото тримесечие.

Мерките за блокиране, принудили голяма част от сектора на услугите да затвори от 2 ноември, замъгляват перспективите за икономиката, която се очаква да стагнира или дори да се свие през последните три месеца на годината.

Германската инженерна група Siemens  миналия месец даде предпазлива перспектива за възстановяването си от пандемията, като заяви, че очаква инвестициите на правителството и компаниите през следващата година да забавят икономическия растеж.

Износът за Китай е нараснал с 0,3% през октомври спрямо година по-рано, докато този за САЩ е спаднал с 10,5%. В Обединеното кралство показателят се е свил с 11,7%.

Германската икономика нарасна с 8,5% за тримесечието от юли до септември, след като се сви с 9,8% през второто тримесечие по време на първата вълна на пандемията COVID-19.

Правителството пусна безпрецедентен набор от спасителни и стимулиращи мерки, за да помогне на компаниите и потребителите, включително стимули за закупуване на електрически и хибридни автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още