IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ неочаквано се свива заради търговския конфликт

От Бундесбанк смятат, че забавянето през третото тримесечие се дължи на временни трудности в автомобилната индустрия

12:07 | 08.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският износ неочаквано се понижи повече от вноса през септември, намалявайки търговския излишък на страната, тъй като търговската война, подета от САЩ, забавя традиционния двигател на растежа в най-голямата европейска икономика, съобщава Ройтерс.

Федералната статистическа служба съобщи, че според сезонно изгладените данни износът се е свил с 0,8% през септември, а вносът е спаднал с 0,4%. Според проучване на Ройтерс сред икономисти очакванията бяха за ръст от 0,3% при износа и с 0,8% при вноса. 

Търговският излишък на Германия се свива до 17,6 млрд. евро спрямо отчетените през август 18,2 млрд. евро. 

Спадът в износа бива отчетен след обявените по-рано през седмицата положителни данни, показващи ръст на поръчките в заводите и разширяване на промишленото производство.

От Бундесбанк смятат, че забавянето през третото тримесечие се дължи на временни трудности в автомобилната индустрия, като очакванията са за подобрение освен ако ескалацията на търговското напрежение или по-изразено глобално забавяне не промени перспективите, допълва Bloomberg.

Американският президент Доналд Тръмп многократно е критикувал Германия за търговските й излишъци и всяко облагане на вноса на автомобили и авточасти от Европейския съюз сериозно би ударил по най-голямата икономика в Европа. В момента САЩ и ЕС работят по ново споразумение за избягване на митата.

В края на октомври беше отчетено влошаване за втори месец подред на индекса на бизнес доверието в Германия, като фирмите са все по-малко доволни от сегашната ситуация и по-малко оптимистично настроени за следващите месеци според последните данни на Института за икономическо развитие Ifo. Според проучването нарастващата глобална несигурност все повече оказва влияние на германската икономика. Бизнес климатът се влошава в индустрията, при доставчиците на услуги, търговците на едро и дребно, но се наблюдава подобрение в строителния бранш.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още