IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ се е увеличил през април въпреки ограниченията

Износът на страната е нараснал с 0,3% през април на сезонно коригирана база след ревизиран нагоре ръст от 1,3% през март

14:15 | 09.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германският износ е продължил да се възстановява през април въпреки удължаването на мерките, насочени към ограничаване на пандемията от коронавирус, съобщи MarketWatch.

Износът на страната е нараснал с 0,3% през април на сезонно коригирана база след ревизиран нагоре ръст от 1,3% през март, съобщи статистическата служба Destatis. Според проучване на The Wall Street Journal икономистите прогнозираха увеличение с 0,4%.

За месеца вносът на най-голямата европейска икономика е намалял с 1,7%, показват още данните на статистическата служба, които отчитат сезонните колебания и календарните ефекти.

Подкрепа идва от увеличаването на търговията със САЩ, като износът за САЩ се е повишил с 59,9% в сравнение с април миналата година, скоро след като Германия влезе в първата си блокада.

През април 2021 г. износът е с 0,5% по-нисък, а вносът е с 5,5% по-висок от февруари 2020 г., месец преди налагането на ограничения в Германия поради пандемията от коронавирус.

През годината износът за Китай се е увеличил с 16%, докато продажбите за Обединеното кралство са нараснали с 64%, което е първото увеличение от началото на годината и оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.

Търговският излишък е нараснал през април до 15,9 млрд. евро от 14 млрд. евро през март. Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозираха търговски излишък в размер на 16 млрд. евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още