Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германският износ се срина до най-ниското ниво в историята на отчитането

Вносът в страната също се е понижил, а търговският излишък е регистрирал много по-голям спад от очакваното

Германският износ се срина до най-ниското ниво в историята на отчитането

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Германският износ се срина в началото на причинената от коронавируса криза. Компаниите са изнесли стоки на стойност 108,9 милиарда евро през март. Това е със 7,9 процента по-малко в сравнение със същия месец на миналата година и с 11,8 процента по-малко, отколкото през февруари 2020 г., както съобщи Федералната статистическа служба.

В сравнение с предходния месец това беше най-рязък спад от началото на отчитането през август 1990 г. Вносът намалява с 4,5 процента до 91,6 милиарда евро в рамките на една година.

Още по темата


Индустриалното производство на Германия отбеляза спад от 9,2% през март, а новите германските промишлени поръчки се понижиха с 15,6%, регистрирайки най-големият спад в историята си.

Вносът в страната е спаднал с 5,1% на сезонно коригирана база, а търговският излишък се е свил до 12,8 милиарда евро (13,88 милиарда долара) от 21,4 милиарда евро, отчетени през предходния месец, съобщиха от ведомството.

Анкетираните от Ройтерс икономисти очакваха износът да намалее с 5%, а вносът да се свие с 4%. Очакваше се също търговският излишък да достигне 18,9 мл;рд. евро.

Германското правителство прогнозира, че икономиката, която традиционно е зависима от износа, ще се свие с рекордните от Втората световна война 6,3% въпреки мащабния спасителен пакет от 750 милиарда евро, ориентиран към смекчаване на въздействието от пандемията.

Икономистите очакват възстановяването да е бавно и темпът на икономически възход ще зависи до голяма степен от това колко бързо европейските съседи на Германия  и други търговски партньори като Китай и САЩ ще излязат от кризата.

„Взаимозависимостта на световната икономика ще бъде фатална за експортния сектор по време на коронавирусната криза“, заяви Александър Крюгер от Bankhaus Lampe, добавяйки, че най-лошото тепърва предстои.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
вероятно това е много полезно за държавите, чийто гастарбайтери ползват там.

Още от Новини
Русия сложи спирачка на лихвените съкращения