IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ се връща към ръст през септември

Вносът също се възстановява, като нараства с 3,6% на месечна база при очаквания за едва 1%

09:45 | 09.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският износ нараства по-бързо от очакваното – с 2,6% на месечна база през септември, съобщи германската статистическа служба Destatis. Прогнозите на анализатори бяха за 2% ръст, а стойността е най-високата от декември 2014 г.

Миналия месец беше записан спад в износа от 5,2%, което беше най-рязкото месечно понижение от финансовата криза насам, припомня Financial Times. Основната причина беше забавянето на развиващите икономики.

Вносът също се възстановява през септември, като отчита ръст от 3,6% на месечна база при прогноза на анализаторите от едва 1%. През август имаше спад от 3,2%. 

Така най-голямата европейска икономика записва търговски излишък от 22,9 милиарда евро – повече от очакваните 20 милиарда евро и също над стойността от август – 15,4 милиарда евро.

Скандалът с манипулациите във Volkswagen започна на 18 септември, което е прекалено късно в месеца, за да се каже дали кризата е засегнала износа от федералната република, подчертава FT. През октомври продажбите на Volkswagen са се свили с 9,8% на годишна база, показаха данни на Society of Motor Manufacturers and Traders.

Миналата седмица донесе някои разочароващи данни за германските фабрични поръчки и индустриалното производство. Това допълнително увеличи тревогите за потенциално забавяне на германската икономика, припомня WBPonline.

Забавянето на икономическия ръст в Китай и редица развиващи се пазари представлява риск за икономиката на Германия, която е силно зависима от износа.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още