IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ се възстанови изненадващо през март

Това е добра новина за банкерите от Европейската централна банка, които са в процес на преценка дали регионът се нуждае от допълнителни стимули

11:27 | 10.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският износ неочаквано се възстанови през март, което е добър сигнал за иначе отслабената напоследък най-голяма икономика в Европа, съобщава Bloomberg.

Износът се е повишил с 1,5% спрямо февруари, а вносът е нараснал с 0,4%.  За сравнение консенсусната прогноза беше за спад на износа с 0,3%, докато вносът се очакваше да се повиши с 0,5%. Търговският излишък на Германия се е свил до 22,7 млрд. евро през март спрямо 24,6 млрд. евро през същия месец на миналата година. На годишна база вносът е скочил с 4,5%, а износът – с 1,9%.

За първите три месеца на годината търговският излишък е намалял до 55,2 млрд. евро в сравнение с 60 млрд. евро през същия период на миналата година.

Излишъкът по текущата сметка на Германия пък почти се е удвоил до 30,2 млрд. евро, като това е най-големият й размер за последните две години.

Данните сигнализират за възможен подем след месеци, в които заводите на страната бяха засегнати от забавяне на световното търсене и временни предизвикателства като промените в автомобилния сектор. Това е добра новина за банкерите от Европейската централна банка, които са в процес на преценка дали регионът се нуждае от допълнителни стимули.

От други данни по-рано през седмицата стана ясно, че индустриалното производство в Германия също изненадващо е показало по-добри резултати. Данните за БВП на страната за първото тримесечие на годината ще бъдат публикувани през следващата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още