Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германският пазар на труда си поема дъх

През октомври броят на безработните е спаднал значително по-силно от очакванията

Германският пазар на труда си поема дъх

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Пазарът на труда в Германия се възстановява в началото на есента въпреки кризата с коронавируса. През октомври броят на безработните е спаднал с 87 000 до 2,76 милиона в сравнение с предходния месец, както обяви Федералната агенция по заетостта (BA) в четвъртък.

„Безработицата и непълната заетост спаднаха рязко през октомври“, казва председателят на BA Детлеф Шееле. Има и по-малко работещи на съкратено работно време - мярка, която бе въведена за справяне с кризата. „Както и преди обаче на пазара на труда има ясни последици от първата вълна от пандемията“. Броят на безработните е с 556 000 по-висок спрямо същия месец на миналата година.

Още по темата

Според предварителните екстраполирани данни 2,58 милиона служители са получили през август надбавка за съкратен работен ден според BA. През април броят им беше малко под шест милиона. Като изключим сезонните колебания от уравнението, броят на безработните е намалял с 35 000 през октомври, което е значително повече от очакваното от икономистите (минус 5000). Некоригираното равнища на безработицата е спаднало с 0,2 процентни пункта до 6,0 процента.

По време на представянето на данните Шееле приветства последните решения за ограничаване на пандемията от федералното и местните правителства. Германия налага нови извънредни блокади в продължение на месец, в рамките на които ще бъдат затворени ресторанти, фитнеси и театри.

Това беше „подходяща намеса”, радвам се, че  канцлерът Ангела Меркел и министър-председателите на федералните провинции постигнаха съгласие, каза Шееле при представянето на актуалните данни за пазара на труда в Нюрнберг, цитиран от DPA. Той очаква частичното блокиране да окаже въздействие преди всичко в секторите за обществено хранене и туризма. Като цяло обаче пазарът на труда се развива „изключително положително“, пояснява още той. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Няма да им е за дъглго. Меркел ги зароби тотално.

Още от Новини
Шведската централна банка увеличава обема за покупки на облигации