IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският пазар на труда си поема дъх

През октомври броят на безработните е спаднал значително по-силно от очакванията

12:01 | 29.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Пазарът на труда в Германия се възстановява в началото на есента въпреки кризата с коронавируса. През октомври броят на безработните е спаднал с 87 000 до 2,76 милиона в сравнение с предходния месец, както обяви Федералната агенция по заетостта (BA) в четвъртък.

„Безработицата и непълната заетост спаднаха рязко през октомври“, казва председателят на BA Детлеф Шееле. Има и по-малко работещи на съкратено работно време - мярка, която бе въведена за справяне с кризата. „Както и преди обаче на пазара на труда има ясни последици от първата вълна от пандемията“. Броят на безработните е с 556 000 по-висок спрямо същия месец на миналата година.

Според предварителните екстраполирани данни 2,58 милиона служители са получили през август надбавка за съкратен работен ден според BA. През април броят им беше малко под шест милиона. Като изключим сезонните колебания от уравнението, броят на безработните е намалял с 35 000 през октомври, което е значително повече от очакваното от икономистите (минус 5000). Некоригираното равнища на безработицата е спаднало с 0,2 процентни пункта до 6,0 процента.

По време на представянето на данните Шееле приветства последните решения за ограничаване на пандемията от федералното и местните правителства. Германия налага нови извънредни блокади в продължение на месец, в рамките на които ще бъдат затворени ресторанти, фитнеси и театри.

Това беше „подходяща намеса”, радвам се, че  канцлерът Ангела Меркел и министър-председателите на федералните провинции постигнаха съгласие, каза Шееле при представянето на актуалните данни за пазара на труда в Нюрнберг, цитиран от DPA. Той очаква частичното блокиране да окаже въздействие преди всичко в секторите за обществено хранене и туризма. Като цяло обаче пазарът на труда се развива „изключително положително“, пояснява още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Няма да им е за дъглго. Меркел ги зароби тотално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още