IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският производствен сектор остава слаб в началото на второто тримесечие

Автомобилната индустрия продължава да страда от занижено търсене

11:30 | 18.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският производствен сектор остава в губеща позиция, докато този на услугите продължава да подкрепя икономиката, съобщава Bloomberg, цитирайки предварителни данни.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността достигна 44,1 пункта през април, което се разминава с очакванията на анализаторите за 45 пункта.

Идентичният показател за услугите нарасна до 55,6 пункта спрямо 55,4 пункта, отчетени през март. В същото време общият PMI индекс се повиши до 52,1 пункта при 51,4 пункта месец по-рано. За сравнение, консенсусната прогноза за индекса беше да падне под ключовото ниво от 50 пункта, което разделя ръста от спада.

"Общата картина за частния сектор в Германия се е променила много малко", казва Фил Смит, икономист в IHS Markit. Според него нарастването на бизнес активността в сектора на услугите продължава да противодейства на слабостта в производството, която се дължи на износа.

Само ден по-рано германското правителство намали прогнозата си за растежа за 2019 г. до едва 0,5%, който е най-слабият за последните шест години. Германската централна банка Бундесбанк обясни, че темпът на нарастване на икономиката остава потиснат заради спада в индустрията.

Макар да има известно подобрение в бизнес доверието, производството в Германия остава сериозно влошено. Въз основа на прогнозите на Европейската комисия за останалата част от еврозоната Германия ще се окаже най-зле представящата се страна в региона с изключение на Италия, която е в стагнация.

Освен това през април т. нар. нов бизнес се свива за четвърти месец подред.

„Търсенето е особено слабо в автомобилната индустрия на фона на известно колебание сред клиентите в САЩ“, обясняват още от IHS Markit.

Докато производителите запазват броя на служителите си непроменен спрямо предходния месец, то доставчиците на услуги са продължили да отварят нови позиции. Според Фил Смит това трябва да подкрепи растежа на заплатите и потребителското търсене през второто тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още