IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските банки настояват за скоростно въвеждане на дигиталното евро

Ако Европа не побърза, ще изостане фатално от Китай и САЩ, смятат представители на германската асоциация за частно банкиране

17:39 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;<span> <a href="https://unsplash.com/@maguay?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Matthew Guay</a> on <a href="/s/photos/digital-currency?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></span></p>

Снимка:  Matthew Guay on Unsplash

Facebook предизвика силни вълнения с плановете за своята дигитална валута Либра. Китай вече стартира пилотни проекти с дигитални юани в няколко града. За разлика от тях много германски банки дълго гледаха на цифровите валути критично или незаинтересовано.

Сега обаче всичко се променя. За да не допусне разширяване на предимствата на Китай и САЩ, германската асоциация за частно банкиране BdB настоява за бързо въвеждане на цифрово евро. "Времето на колебания и философстване приключи", казва генералният мениджър на BdB Андреас Краутшайд пред Handelsblatt. „Трябва да увеличим темпото в Европа."

Преди да заработи за BdB, Краутшайд беше министър за федералните въпроси, Европа и медиите в Северен Рейн-Вестфалия. Според него въвеждането на европейска цифрова валута трябва да се ускори и по политически причини.

„Става въпрос за цифровия суверенитет на Европа“, казва той. „Ако сега не се забързаме, то в бъдеще ще можем само да избираме американския или китайския вариант за моделите за цифрови плащания“, допълва той.

Основна причина за инициативата на BdB, в която членуват Deutsche Bank и Commerzbank, са отзивите от големите германски индустриални компании. Тяхното послание е ясно, съобщава Краутшайд. „Нуждаем се от програмируемото евро“. Това бил единственият начин корпорациите да задействат плащанията въз основа на новата технология на блокчейн като част от „Индустрия 4.0“. "Ако не можем да предложим на компаниите в Германия или Европа съответното предложение, те ще се свържат с доставчици на услуги от САЩ или Китай", предупреждава Краутшайд.

Федералното правителство, Бундесбанк и Европейската централна банка (ЕЦБ) напоследък обръщат все по-голямо внимание на цифровите валути. Също така има голям брой експерименти с блокчейн на ниво банки и компании. Но от гледна точка на BdB това не е достатъчно. "Индивидуалните проекти вече не ни стигат", казва Краутшайд. Необходими са стандарти за единно, програмируемо евро. „Трябва да се споразумеем за рамковите условия за създаването на цифрова валута в Европа в рамките на следващите две години“, смята той. Това, според него, е от изключително значение за успеха на германската и европейската икономика.

В документ от 27 страници, озаглавен „Отговорът на Европа на Либра: потенциал и условия за програмируемо евро“, BdB призовава за конкретна пътна карта за въвеждането на европейска цифрова валута.

Освен банковата индустрия и ЕЦБ, длъжници са и политиците – да „предоставят координираща подкрепа“, казва се в документа. "Задачата на Европейската комисия и федералното правителство е да започне формулирането на процес, който има за цел въвеждането на програмируемо евро възможно най-скоро“, подчертава се в текста.

Организацията също така призовава ЕК да даде на европейските банки зелена светлина за сътрудничество при въвеждането на цифрова валута. „Пазарната сила на американските т. нар. Big Techs е твърде голяма, за да може да се конкурира която и да е европейска банка срещу нея като единствен доставчик“, посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още