IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските бизнес нагласи удрят 11-годишно дъно

Това е най-стръмният спад за показателя в историята на обединена Германия

15:28 | 25.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Нагласите на германския бизнес се понижават през март до най-ниското си ниво от 2009 г. насам, което означава, че най-голямата икономика в Европа се насочва към рецесия поради въздействието на коронавируса, посочва проучване на института Ifo.

Индексът за бизнес настроенията в страната се понижава до 86,1 пункта от 96,0 пункта през февруари. „Това е най-стръмният спад, регистриран някога след обединението на Германия, и най-ниската стойност от юли 2009 г.“, заяви в изявление президентът на Ifo Клеменс Фюст. "Германската икономика е в шок", добави той.

Коронавирусът ще струва на икономиката на Германия стотици милиарди евро производствени загуби, ще накара безработицата да нарасне бързо и значително ще натежи над националния бюджет. Това е констатацията от текущите изчисления на института Ifo. "Разходите вероятно ще надхвърлят всичко, което видяхме от икономически кризи или природни бедствия в Германия през последните десетилетия", казва президентът на Ifo. „В зависимост от сценария икономиката ще се свие със 7,2 до 20,6 процентни пункта. Това съответства на разходи от 255 до 729 милиарда евро“, добави той.

Вследствие на това Фюст смята, че „си струва да отделим почти всяка възможна сума за мерките на здравната политика. Целта трябва да бъде съкращаване на срока по блокадата на  икономиката, без да се компрометира борбата срещу епидемията. Нуждаем се от стратегии, които съчетават възобновяване на производството с по-нататъшно ограничаване на епидемията“.

„Ако икономиката остане блокирана в продължение на два месеца, разходите ще варират от 255 до 495 милиарда евро, в зависимост от сценария. Това означава, че продукцията за годината ще се свие със от 7,2 до 11,2 процентни пункта. “ Най-добрият сценарий предполага, че производството ще намалее до 59,6 процента за два месеца, ще се възстанови до над 79,8 процента през третия месец и накрая ще се върне на 100 процента през четвъртия месец. „Ако частичната блокада се разшири до трети месец, разходите стигат нива от 354 до 729 милиарда евро, което означава загуба на растеж от 10,0 до 20,6 процентни пункта“, казва Фюст.

Според изчисленията на Ifo, само едноседмично удължаване на блокадата ще доведе до допълнителни разходи в размер от 25 до 57 милиарда евро и по този начин спад в растежа с 0,7 до 1,6 процентни пункта. Удължаването с един до два месеца увеличава разходите до 230 милиарда евро, което се равнява на 6,5 процентни пункта от растежа.

„Кризата причинява и големи изкривявания на пазара на труда, които са по-лоши дори от условията в разгара на финансовата криза“, каза Фюст. Според Ifo  до 1,8 милиона служители може да загубят работата си.

Без да се вземат предвид обширните гаранции и заеми, както и възможните европейски спасителни пакети, публичните бюджети ще бъдат натоварени с до 200 милиарда евро. „Въпреки това, за макроикономическа стабилизация, по-ниските данъчни приходи и допълнителни разходи са както желателни, така и необходими“, обясни Фюст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още