IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските инвеститори остават оптимисти за бъдещето

Очаква се потреблението и търговията на дребно да се възстановят значително

13:48 | 16.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Оптимизмът на германските инвеститори се повиши по-силно дори от най-оптимистичните прогнози през февруари в очакване потреблението да нарасне през следващите месеци, обяви институтът за икономически изследвания ZEW, повишавайки прогнозите за най-голямата европейска икономика.

Данните на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) показват повишение на икономическите настроения на инвеститорите до 71,2 пункта от 61,8 през предходния месец. Анкета на Ройтерс прогнозира спад до 59,6, а през февруари показанията надминават дори най-високата прогноза от 68 пункта.

германия германия

„Експертите на финансовия пазар са оптимисти за бъдещето. Те са уверени, че германската икономика ще се върне по пътя на растежа през следващите шест месеца“, заяви в изявление президентът на ZEW Ахим Вамбах.

„Очаква се потреблението и търговията на дребно да се възстановят значително, придружени от по-високи инфлационни очаквания“, добави той.

Министерството на икономиката заяви в понеделник, че мерките за блокиране, целящи забавяне на разпространението на коронавируса в Германия, ще продължат да тежат върху икономиката през първото тримесечие на 2021 г., но перспективите за износителите са предпазливо положителни.

Канцлерът Ангела Меркел и лидерите на германските провинции се договориха миналата сряда да удължат ограниченията до 7 март, за да спрат разпространението на коронавируса.

Германският износ нарасна през декември, тъй като солидната търговия с Китай и Съединените щати помогна на икономиката.

Миналата седмица германският конгломерат Thyssenkrupp повиши целогодишната си перспектива за първи път от близо четири години, а изпълнителният директор Мартина Мерц заяви, че „забелязва признаци на икономическо възстановяване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още