Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германските производствени цени растат с най-бърз темп от 1975 г.

Нарязаната иглолистна дървесина струва със 111% повече в сравнение с юли 2020 г., вторичните метални суровини поскъпват със 100% за година

Германските производствени цени растат с най-бърз темп от 1975 г.

Дървесината ли е новото злато? Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Германските производители повишават цените си през юли с най-рязък темп от повече от 46 години. Цените на производителите на търговски продукти нарастват с 10,4% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Федералната статистическа служба в петък.

Последният път, когато е бил отчетен такъв голям ръст, е през януари 1975 г., когато цените рязко се повишават във връзка с първата петролна криза.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха увеличение от 9,2%, след като темпът на ръст възлезе на 8,5% през юни. В допълнение към енергията силно поскъпват и основните продукти като дърво и стомана. 

Още по темата

От алуминия до целулозно руно: затрудненията в доставките на материалите и по-високите разходи за поръчки сега са тежест за по-голямата част от компаниите. В резултат на това 88 процента се борят с по-високи изкупни цени, както установява в своето проучване сред почти 3000 компании Германската търговско-промишлена палата (DIHK). Резултатът: две трети от анкетираните се чувстват принудени да прехвърлят увеличените разходи на своите клиенти.

Цените на енергията се повишават средно с 20,4 процента. Причината - преди всичко еднократен ефект поради рязкото спадане на цените през пролетта на 2020 г. вследствие на пандемията. Германското ценообразуване на СО2 за горива като минерални нефтопродукти и природен газ, което също беше въведено в някои случаи от януари, също е оказало влияние.

Междинните стоки са с 15,6 процента по-скъпи. Нарязаната иглолистна дървесина струва със 111% повече в сравнение с юли 2020 г. Вторичните метални суровини от желязо, стомана и алуминиев скрап (+100%), но и армировъчна стомана в пръти (+82%) струват значително повече. За чугун, стомана и феросплави увеличението е 52,3%.

Производствените цени се считат за водещ индикатор за развитието на инфлацията. В статистиката цените се предоставят франко фабриката - т.е. преди продуктите да бъдат допълнително обработени или пуснати в продажба. Икономистите използват данните, за да получат ранна индикация за развитието на потребителските цени. На ниво от 3,8 процента инфлацията в Германия е на най-високото си ниво от 1993 г. и според икономистите може да се придвижи към петте процента.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Инфлационните очаквания във Великобритания стигнаха 13-годишен връх