IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските производствени поръчки неочаквано се повишиха за седми пореден месец

Услуги като ресторантите претърпяват много по-голям удар от ограничителните мерки

11:49 | 07.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германските производствени поръчки неочаквано се повишиха за седми пореден месец през ноември, отразявайки възстановяване, което сега е застрашено от по-строгите ограничения заради разпространението на коронавируса, съобщава Ройтерс.

Търсенето се е увеличило с 2,3%, подкрепено по-конкретно от поръчки на инвестиционни стоки от еврозоната. Икономистите прогнозираха спад от 0,5%. Министерството на икономиката заяви, че поръчките са достигнали нивата отпреди кризата.

поръчки поръчки

Промишлеността в Германия се справя сравнително добре с условията през последните блокади, наложени за овладяване на пандемията. Услуги като ресторантите претърпяват много по-голям удар от ограничителните мерки, които правителството удължи най-малко до 31 януари, тъй като нивото на разпространение на коронавируса остава високо.

В същото време бавният старт на ваксинационните кампании в региона утежнява още повече несигурността относно икономическите резултати в началото на годината. Данните за европейския бизнес и доверието на потребителите и инфлацията, които се очаква да бъдат публикувани по-късно в четвъртък, ще дадат повече признаци за това как икономиката навлиза в последните блокади.

Междувременно нивото на инфлация в Германия, измерено като годишна промяна в индекса на потребителските цени, остава на отрицателна територия и през декември заради подновените блокади за овладяване на пандемията от коронавирус в най-голямата европейска икономика.

Нивото на германската инфлация през последния месец на 2020 г. достига -0,3%, задържайки се непроменено спрямо предходния месец. През септември и октомври равнището на инфлацията беше -0,2%.

Подобно на много други европейски страни, Германия се бори да овладее втората вълна на вируса. Магазини и ресторанти ще останат затворени до края на януари. Училищата също ще останат затворени, а часовете ще се провеждат онлайн поне до края на месеца.

Новите правила ограничават за първи път пътуванията от неосновна необходимост на жителите в най-тежко засегнатите райони в цяла Германия. Те ограничават движението до радиус от 15 км в градове и области, където броят на новите случаи на коронавирус е над 200 на 100 хил. жители в продължение на седем дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още