IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското финансово министерство става все по-песимистично

Ведомството на Олаф Шолц очаква конюнктурата в страната да остане слаба

10:35 | 20.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според Федералното министерство на финансите икономиката в Германия остава слаба. Все още има много фактори на несигурност, като предстоящото излизане на Обединеното кралство от ЕС и търговския спор, насърчаван от САЩ и Доналд Тръмп с Китай и ЕС, се казва в месечния доклад на Министерството на финансите, публикуван в петък.

Това важи особено за индустрията. „Но дори и вътрешнопазарните сили губят скорост“, пишат анализаторите на ведомството. Така например и пазарът на труда постепенно се смрачава. Търсенето на нов персонал отслабва, отбелязват от министерството. От сектора на услугите също може да се очакват по-малко импулси в бъдеще. "Само строителният сектор остава стабилен“, пише в анализа.

През второто тримесечие икономиката се сви с 0,1 процента. Много експерти очакват спад и през третото тримесечие, което ще значи, че официално Германия влиза в рецесия.

Оскъдните икономически перспективи ще доведат до по-слаби данъчни приходи. През първите осем месеца на 2019 г. приходите на федералното правителство и провинциите възлизат на 466,7 милиарда евро. Това съответства на плюс от 2,7 процента - много по-малко, отколкото в предишни години.

През август обаче ръстът беше 5,6 процента до 52,6 милиарда евро. Главна причина за това е данъкът върху заплатите, който сам по себе си се увеличи с почти 10%. Министерството се позова и на все още стабилния пазар на труда и еднократните трансферни плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още