IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското индустриално производство изненада с неочакван спад през август

Статистическата служба на Германия обаче коригира нагоре данните за юли

09:53 | 07.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германското индустриално производство се е свило през август с повече от очакваното на фона на недостиг на доставки из множество сектори, съобщи статистическата служба Destatis в четвъртък.

Общото индустриално производство – състоящо се от промишлеността, енергетиката и строителството – бележи календарно коригиран спад от 4,0% през август на месечна база. Икономистите в проучване на Wall Street Journal очакваха понижение от 0,2%.

Destatis коригира нагоре месечния ръст на индустриалното производство за юли – от 1,0% на 1,3%.

Общото индустриално производство през август бележи повишение от 1,7% на годишна база, сочат календарно коригираните данни.

Спрямо февруари 2020 г. - месеца преди да бъдат наложени първите ограничителни мерки в Германия заради пандемията от коронавирус – производството е с 0,9% по-ниско, показват сезонно и календарно коригираните данни.

В рамките на индустрията производството на капиталови стоки показва спад от 7,8% на месечна база, на потребителски стоки – от 2,6%, а на междинни стоки – от 2,4%.

В същото време производството на енергия е нараснало с 4,1% на месечна база през август, а производството в строителството се е свило с 3,1%, съобщават още от статистиката.

Данните за индустриалното производство следват тези за производствените поръчки през август, които показаха спад от 7,7% на коригирана месечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още