IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското индустриално производство нарасна над очакваното през септември

Въпреки наблюдаваното забавяне през тримесечието от министерството на икономиката в Берлин очакват възстановяване в края на годината

12:57 | 07.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германското индустриално производство отбелязва по-голям от очакваното ръст през септември, предлагайки известна доза успокоение за състоянието на най-голямата икономика в Европа през третото тримесечие.

Според официалните данни на министерството на икономиката в Берлин производството нараства с 0,2% при очаквания на анализатори, допитани от Ройтерс, за ръст от 0,1%.

Също така са преразгледани в посока нагоре и данните за месец август. Те са за ръст от 0,1% при досегашния спад от 0,3%.

„Увеличението на производството през септември е приятно, но ние не сме вън от опасност… индустриалното производство се сви значително през третото тримесечие“, посочва София Крийтенбринк от германската Асоциация на индустриалните и търговски камари.

Изразявайки по-позитивно настроение, от министерството на икономиката заявиха, че забавянето на индустриалния сектор през последното тримесечие е временно и по всяка вероятност се дължи на по-слабо производство заради нагаждането спрямо новите изисквания при стандартите за вредни емисии.

„Възраждане на индустриалното производство се очаква до края на годината“, посочиха в изявление от министерството.

Септември е вторият пореден месец на растеж при индустриалната продукция, което се дължи основно на възстановяване при строителството. Ръстът в сектора е 2,2% при спад от 1,8% през август, съобщава Tradingeconomics.com.

В същото време промишленото производство спада с 0,1%, оставайки без промяна спрямо предходния месец. Основна причина е понижението на месечна основа при междинните (1%) и потребителските стоки (0,3%). Наблюдава се обаче ръст при капиталовите стоки от 0,9%.

През септември налице е значителен спад при производството на енергия от 3,3% при ръст от 1,3% месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още