Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германското индустриално производство отчете ръст от 1,1%

На годишна база обаче индустриалната продукция регистрира спад от 2,6%

Германското индустриално производство отчете ръст от 1,1%

Снимка: Пиксабей

Нивата на германското индустриално производство са се повишили през ноември, след като регистрираха спад два поредни месеца преди това. Според анализаторите това може да е знак, че най-голямата европейска икономика се намира на края на промишления си спад, информира Bloomberg.

Индустриалното производство е нараснало с 1,1%, надминавайки прогнозите за увеличение то 0,7%. Така показателят отчита най-големия си ръст за последните 18 месеца.

На годишна база обаче индустриалната продукция регистрира спад от 2,6% през ноември.

Данните са от особена важност за Европейската централна банка, която увеличи паричните си стимули с цел предотвратяване на забавянето във валутния блок. Ръководството на институцията ще проведе следващата си среща за определяне на лихвените проценти на 23-и януари.

Още по темата

През изминалата година германската индустриална продукция беше повлияна от проблеми като търговския конфликт между САЩ и Китай, несигурността около Brexit и въвеждането на технологията за производство на електрически превозни средства.

"Икономическият спад в промишлеността все още не е преодолян", заявиха от икономическото министерство в четвъртък. „Стабилизирането на постъпващите поръчки и подобрените бизнес очаквания предполагат, че състоянието на индустриалната икономика трябва да се подобри през следващите месеци“, опълват от институцията.

Въпреки че страната успя да избегне рецесията през миналата година и секторът на услугите й остава стабилен от Бундесбанк прогнозираха, че индустриалният спад ще премине и към други сектори на икономика през 2020 г. Според изчисленията на банката икономиката на страната е стагнирала през последното тримесечие на 2019 г.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Външното търсене поддържа силния ръст на китайската заводска активност