IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското индустриално производство се сви повече от очакваното през юни

За второто тримесечие на годината производството обаче бележи увеличение от 0,4%

11:11 | 07.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското индустриално производство отбеляза по-голямо от очакваното понижение през юни, сигнализирайки за по-слаба основа, върху която стъпват фабриките в най-голямата европейска икономика в края на първото полугодие.

Според данните на министерството на икономиката в Берлин индустриалното производство се е понижило с 0,9% спрямо предходния месец – по-силен спад от очакванията на икономисти в проучване на Ройтерс, които предвиждаха понижение от 0,5%. Въпреки това на годишна основа е регистриран ръст ат 2,5%.

Резултатите бяха публикувани, след като данните за предходния месец май бяха преразгледани в низходяща посока до ръст от 2,4%.

За периода на второто тримесечие на годината производството бележи увеличение от 0,4%, посочват още от министерството.

„Това не е страхотен резултат, но можеше да бъде и по-лошо“, посочва икономистът на Bankhaus Lampe Александер Крюгер. По думите му за разлика от първото тримесечие индустриалното производство подкрепя растежа през вторите три месеца на годината.

Според данните секторът на производството, без енергетиката и строителството, е отбелязал понижение от 0,8%, а само при строителството – от 3,2% през юни. В същото време производството на капиталови стоки също е намаляло с 0,6%, а това на потребителски стоки – с 1,6%. При междинните стоки също има спад от 0,8%.

За сметка на това производството в енергийния сектор се е повишило с 2,9%, става ясно от официалните данни.

Очакванията на анализаторите, допитани от Ройтерс, бяха за тримесечен ръст от 0,4% при 0,3% през първото тримесечие на годината.

По-рано днес от германската Федерална статистическа служба публикуваха и данни за износа на страната, който през юни остава без промяна спрямо предходния месец. Вносът обаче отбелязва ръст от 1,2%.

Страната отчита сезонно коригиран външнотърговски излишък от 19,3 млрд. евро, като се посочва и възходящо коригиране на сумата за май, която възлиза на 20,4 млрд. евро.

През първата половина на годината търговският излишък остава почти без промяна на 121,5 млрд. евро при 121,3 млрд. евро през първите шест месеца на предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още