IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското инвеститорско доверие достига близо 2-годишен връх

Постепенно се подобряват и очакванията за цялата еврозона

15:35 | 16.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорското доверие в Германия се подобрява, съобщава Ройтерс.

Измерителят на икономическите очаквания на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в Манхайм се повишава до най-високото си ниво от 21 месеца насам. Той се покачва от 19,5 до 20,6 пункта през май, като въпреки това остана под консенсусните прогнози на анализаторите за ръст до 22 пункта. Това е най-високото равнище от август 2015 г.

28,8% от анкетираните анализатори очакват да станат свидетели на засилване на икономическата активност през следващите шест месеца, докато повечето експерти (63 на сто) са на мнение, че икономическото развитие ще остане по-скоро непроменено. Едва 8,2% от анализаторите са на мнение, че икономиката ще се влоши.  

Индексът за актуалните икономически условия в Германия също расте – с 3,8 пункта до 83,9 пункта през май.

С това усещането за очакванията и актуалните условия предоставя като цяло положителна картина за германския икономически ръст през следващите шест месеца.

Новите данни за брутния вътрешен продукт потвърждават доброто състояние на германската икономика. Това се потвърждава отдавна и от индикаторите на ZEW. Постепенно се подобряват и очакванията за цялата еврозона, с което икономическото пространство за германските експорти става по-устойчиво“, пояснява президентът на  ZEW проф. Ахим Вамбах, цитиран в прессъобщение.

Индексът на очакванията на експертите на финансовия пазар за икономическата активност в еврозоната се увеличaва значително през май с 8,8 пункта. Индикаторът за очакванията в момента възлиза на 35,1 пункта. В същото време индикаторът за настоящата икономическа ситуация в еврозоната през май се подобрява съществено. Новата стойност е по-висока от тази през април със 6,8 пункта, като в момента възлиза на 18,3 пункта.

В съответствие с по-добрите икономически перспективи за еврозоната се повишават и очакванията за инфлацията. За еврозоната съответният показател е по-висок с 4,1 пункта през май до 17 пункта.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още