IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското потребителско доверие се готви за 9-месечен връх през февруари

Ръст отбелязват и очакванията за доходите, достигайки най-високото си ниво от август 2017 г. насам

12:25 | 30.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското потребителско доверие се ускорява с наближаването на февруари, като потребителите са станали по-оптимистично настроени за доходите си и оттам по-склонни да купуват. Въпреки това тяхното виждане за икономиката става все по-песимистично заради опасенията около търговското напрежение и Brexit.

Индикаторът за потребителските настроения на пазарния изследовател GfK, който се базира на допитване сред 2000 германци, нарасна до 10,8 пункта за февруари спрямо 10,5 пункта за предишния месец. Това е над прогнозите за 10,3 пункта, съобщава Ройтерс.

Разходите на домакинствата се превърнаха в основен двигател на германския растеж през последните години благодарение на рекордно високата заетост, стабилните заплати и ниските лихвени разходи.

„Перспективите за нарастващи доходи и увеличаването на склонността за пазаруване означават, че потребителският климат отново се подобрява“, посочва Ролф Бюркъл от GfK.

Ръст отбелязват и очакванията за доходите, достигайки най-високото си ниво от август 2017 г. насам, като възстановяване има и при готовността за покупки, след като бе отчетен спад през декември.

Въпреки това търговското напрежение, предизвикано от политиката за „Америка на първо място“ на американския президент Доналд Тръмп и кризата около излизането на Великобритания от Европейския съюз – които се отразяват особено на износа, повлияха и на икономическите очаквания на потребителите, понижавайки ги до най-ниското им ниво от близо две години.

Германската икономика отбеляза ръст от 1,5% през 2018 г. – най-слабият темп от пет години насам. Според източници правителството е свило прогнозите си за икономически ръст през 2019 г. до 1% от 1,8%.

От GfK посочват, че очакват частното потребление в страната да нарасне с 1,5% през тази година.

Бюркъл обаче предупреди, че евентуално ескалиране на търговския спор и по-силен удар върху износа ще се отрази негативно на Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още