Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германското правителство намали рязко прогнозите си за икономическия растеж

Очаквания са БВП на най-голямата икономика в страната да нарасне с едва 1,8% при предишна прогноза за експанзия от 2,3%

Германското правителство намали рязко прогнозите си за икономическия растеж

Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство намали рязко своите прогнози за представянето на водещата европейска икономика през тази и през следващата година, съобщава Ройтерс, цитирайки официален, но все още непубликуван документ на властта в Берлин, пише БНР.

Канцлерът Ангела Меркел и нейният коалиционен кабинет вече очакват БВП на Германия да нарасне през 2018-а година с едва 1,8% при предишна прогноза, направена през април, за експанзия от 2,3 на сто.

Още по темата

Правителството намали и очакванията си за икономическия растеж през 2019-а година до 1,8% от 2,1%, като прогнозира сдържана експанзия от 1,8% и през 2020-а година.

Според документа с който разполага Ройтерс, потребителската инфлация в Германия ще нарасне с 1,8% през тази година, преди да се ускори до 2,0% през 2019-а година, което съвпада с предходните правителствени прогнози. За 2020-а година се очаква индексът на потребителските цени (CPI) да нарасне с 1,9 на сто.

Трябва да се има предвид, че официалните осъвременени икономически прогнози на германското правителство ще бъдат оповестени в четвъртък (11-и октомври).

Най-новите правителствени прогнози, с които разполага Ройтерс, съвпадат отчасти с информация на вестник "Ханделсблат" от миналата седмица, според която властта в Берлин ще ревизира оценката си за растежа на БВП през 2018-а година до 1,8% от 2,3% през април и за 2019-а година - до 2,0% от 2,1%.

През предходната седмица, петте водещи германски икономически института също понижиха своите прогнози за растежа на водещата европейска икономика за тази и следващата година.

МВФ пък беше поредната важна институция, която също намали оценките си за представянето на германската икономика. Според есенния доклад на Фонда - "Световни икономически перспективи", представен във вторник, БВП на Германия вече се очаква да нарасне през настоящата година с 1,9% вместо с 2,2% с оглед на спада на промишлените поръчки и на обемите търговия. МВФ вече очаква и по-слаб растеж от 1,9% на германската икономика за 2019-а година спрямо предходна оценка за експанзия от 2,1 на сто.

Според същия официален документ, с който разполага Ройтерс, правителството в Берлин очаква по-нататъшна ескалация на глобалното търговско напрежение, която може да засегне тежко германския износ и именно това би представлявало основен риск пред водещата европейска икономка.

Другите рискове, пред които е изправена германската икономика, включват несигурността относно предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, както и рискът икономическите и финансови кризи в Турция и Аржентина да се разпространят и към останалите развиващи се пазари, се посочва в официалния правителствен документ.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
majnata до: nkavrakov1982
преди 4 месеца
дежурният откачалка .
4
 
0
 
4
преди 4 месеца
До № 3

При отчитане на ръста на Б В П от статистиката се елиминира инфлацията Ако ръста е примерно 5 % и се елиминира инфлацията която примерно е 2 % реалния ръст на Б В П е 3 %
3
 
14
 
3
преди 4 месеца
Това реално е тотален срив на производството и износа и отрицателен икономически ръст ако изключим инфлацията, която е поне 3.5%. 1.8% растеж за сметка на 3.5% инфлация - на това му викат стагфлация в учебниците. Явно DAX ще се насочи солидно на юг, а с меркел е свършено и не само с нея но и с мюсюлман демократите, на които тя е лидер.
2
 
8
 
2
nkavrakov1982 до: lyusien
преди 4 месеца
Ти кой беше?
13
 
1
 
1
преди 4 месеца
Твърде грешни прогнози Ръста на германската икономика ще бъде над 2.3 тази година и също толкова през 2019

Още от Новини
Рязък обратен завой – азиатските страни облекчават своята парична политика