IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското производство расте за трети пореден месец

Въпреки това през юли темпът на растеж значително се забавя

10:48 | 07.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Германските производители увеличават производството за трети пореден месец, въпреки че темпът на растеж значително се забавя през юли, съобщава Bloomberg. 

Индустриалното производство нараства с 1,2%, което е под очакванията на икономистите. За сравнение месец по-рано беше регистрирано повишение с 9,3%. Ръстът е поведен от автопроизводителите, докато при производството на машини има отстъпление. Производството на инвестиционни стоки се повишава с 2,1%. 

Германското икономическо министерство посочва, че индустрията се възстановява до близо 90-процентен капацитет спрямо предкризисните нива, като очакванията са подобрените нагласи и намаляващата краткосрочна заетост да продължат да движат възстановяването, въпреки че това ще отнеме известно време. Отделен доклад от петък показа, че търсенето към германските заводи се забавя.

Икономиката на страната се опитва да се съвземе след месеците на ограничения заради коронавирусната пандемия, които доведоха до затварянето на множество заводи и временно или постоянно освобождаване на служители. Въпреки че икономическото възстановяване беше рязко през лятото, гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман попари оптимизма, като заяви миналата седмица, че възстановяването ще е дълго и неравномерно. 

Някои скорошни индикатори предполагат, че инерцията започва да се забавя в части на еврозоната на фона на подновения ръст на новозаразени с коронавирус и тревогите около въвеждането на потенциални нови ограничения. Някои правителства вече въведоха рестрикции по отношение на пътуванията и наредиха на жителите си да носят предпазни маски. 

Несигурните перспективи ще бъдат тема на дискусиите на заседанието на Европейската централна банка тази седмица. Повечето икономисти прогнозират, че Управителният съвет ще запази непроменена политиката си в четвъртък, въпреки че очакванията са за ново увеличаване на програмата за изкупуване на облигации преди края на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още