IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското промишлено производство изненадващо отчете спад

Производството на капиталови стоки е намаляло с 2,5% през януари

11:08 | 11.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското промишлено производство се е свило неочаквано през януари, като производството на капиталови стоки е намаляло с 2,5%. Така последните официални данни за най-голямата икономика в Европа показват, че мрачните настроения се засилват, съобщава Financial Times.

Промишленото производство през първия месец на годината е намаляло с 0,8% спрямо декември, като ако се изключат данните за енергията и строителството, понижението е с 1,2%. За сравнение, икономистите, интервюирани от Ройтерс, прогнозираха ръст с 0,5%. На годишна база индустриалното производство регистрира спад с 3,3%.

Според главния икономист на ING Карстен Бржески ако търсенето на дъното отнеме твърде дълго време, германското правителство трябва да започне да обмисля допълнителни фискални стимули.

Данните за декември все пак бяха ревизирани в посока нагоре до повишение от 0,8% при първоначално отчетен спад с 0,4%.

Производството на междинни стоки в Германия е намаляло с 0,5% на месечна база, а на потребителски стоки – с 1,5%. Отделно от общите данни, при енергийната продукция се наблюдава повишение с 3,6% през януари, а при строителството – с 0,2%.

„Частното потребление е много силно, вътрешните поръчки са се възстановили през последния месец, а използваният капацитет от страна на компаниите е на високи нива“, казва още Карстен Бржески. Той е на мнение, че в комбинация с ниските лихвени проценти това са предпоставки за по-нататъшно увеличение на инвестициите през следващите месеци.

В каря на миналата седмица и заводските поръчки в Германия отчетоха неочакван спад през януари. Поръчките са намалели с 2,6% на месечна база - най-големият им спад от средата на миналата година според предварителните данни на Федералната статистическа служба. В същото време очакванията бяха за ръст с 0,5%. През януари спадът се дължи на слабото търсене на инвестиционни стоки, особено извън еврозоната. Вътрешните поръчки също са по-малко.

Европейската централна банка миналата седмици обяви възраждането на програмата за стимулиране на кредитирането на фона на нарастващата загриженост за икономиката на региона. Германската икономика все пак успя да избегне рецесията в края на миналата година, след като отчете спад на БВП с 0,2% през третото тримесечие. 

Зависимостта на Германия от износа я прави особено уязвима към търговските спорове между САЩ и Китай и САЩ и Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
Германия усилено работи , именно за да приведе дълга си в изискуемите 60% от БВП . За да може да устои на рецесия в двуцифрени размери , при бюджетни дефицити с години . Това състояние се очаква отдавна . Не виждам защо някой трябва да взема мерки - те вече са взети .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още