IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското промишлено производство неочаквано е намаляло през май

Промишленото производство е намаляло с 0,3% през месеца въпреки очакванията за повишение

13:12 | 07.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Промишленото производство в Германия е намаляло през май - още един знак, че затрудненията в доставките на чипове забавят възстановяването в най-голямата европейска икономика, съобщава Ройтерс.

По данни на федералната статистическа служба промишленото производство е намаляло с 0,3% след ревизиран спад от 0,3% през април. Анкета на Ройтерс прогнозираше ръст от 0,5%.

промишлено промишлено

Понижението се дължи на спад в производството на капиталови стоки като машини и превозни средства, които са се свили с 3,4%, показват данните. Потребителските, междинните стоки и строителството записаха ръстове.

В сравнение с февруари 2020 г., месецът преди началото на ограниченията заради коронавируса, производството е намаляло с 5% в сезонно и календарно коригирано изражение.

Икономическото министерство заяви, че спадът се дължи главно на чиповете, които засягат автомобилния сектор. Въпреки това прогнозата за икономиката остава положителна поради силното търсене и оптимистичните очаквания за износа.

Настроенията на инвеститорите в Германия останаха на много високо ниво през юли, въпреки по-големия от очакваното спад, тъй като прогнозите за силно икономическо възстановяване се повишиха, показа проучване във вторник.

Томас Гитцел, икономист от VP bank, заяви, че забавянето на предлагането, засягащо производството, може да ревизира прогнозите за растеж на някои икономисти.

„Икономистите, които започнаха годината с твърде оптимистична прогноза за растеж, ще трябва да приложат червената писалка“, каза той.

Индикаторът за икономически настроения на института ZEW е спаднал с 16,5 пункта от предходния месец до 63,3 пункта през юли 2021 г., което е под пазарните очаквания за 75,2 пункта. Това беше вторият месечен спад в доверието на инвеститорите, след като през май достигна най-високото си ниво от две десетилетия, но все пак предполага, че цялостната икономическа ситуация ще бъде положителна през следващите шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още