IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското промишлено производство с най-висок ръст от четири месеца насам

Търговският излишък на страната нараства до 25,2 млрд. евро през март

14:03 | 08.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското промишлено производство нараства над прогнозираното през март, давайки сигнал на надежда за най-голямата икономика в Европа след серия разочароващи данни напоследък, съобщава Bloomberg.

Повишението в сектора е най-голямото от ноември насам и е в подкрепа на онези представители на Европейската централна банка, които не са съгласни, че еврозоната се насочва към по-голямо забавяне. Според главния икономист на ЕЦБ Петер Прат няма причина за притеснение за здравето на икономиката на региона.

Промишленото производство в Германия е нараснало с 1%, изпреварвайки консенсусната прогноза на пазара за ръст от 0,8% според проучването на  Bloomberg. За сравнение през февруари спадът беше ревизиран в посока надолу от 1,6% до 1,7%. На годишна база през март пък производството расте с 3,2%.

Предишните данни за еврозоната очертаваха песимистична картина, пораждайки притеснения около стабилността на разрастване на икономиката на 19-те страни членки и принуждавайки ЕЦБ да се откаже от обсъждането на край на мерките за стимулиране на пазара.

Поръчките на германските заводи се понижаваха в продължение на три месеца, а проучванията за нагласите на бизнеса показваха слаби резултати.

Според Германската централна банка слабостта на икономиката през първото тримесечие се дължи на фактори с еднократен ефект като стачки и грипна епидемия.

„Общата външна среда е положителна, поръчките са на рекордно високи нива, а бизнес климатът е над средното ниво“, се казва в доклад на германското икономическо министерство. В анализа пише още, че след затишието производството в промишлеността ще увеличи темпото си отново през годината.

Въпреки това търговският протекционизъм продължава да носи риск за икономиката. От данни, излезли по-рано през деня става ясно, че износът на Германия нараства с 1,7% през март – също възстановявайки се от февруарските понижения, но оставайки под очакванията на анализаторите. Вносът пък неочаквано се понижава с 0,9%.

Търговският излишък на Германия, който администрацията на американския президент Доналд Тръмп многократно е критикувала като знак за нелоялно търговско предимство, се увеличава от 18,5 млрд. евро до 25,2 млрд. евро през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още