IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на АЦБ: Още обсъждаме отрицателни лихви

Обмислянето е различно от извършването на дейност, коментира Анди Холдейн

16:25 | 26.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Анди Холдейн, главният икономист на централната банка на Великобритания и Северна Ирландия, който преди повече от седмица заяви, че ръководството на институцията обмисля възможността за въвеждане на отрицателни лихвени проценти, добави във вторник, че „обмислянето е различно от извършването на дейност“, предава Bloomberg.

"В момента сме на етап обсъждане", каза той по време на уебинар, организиран от Конфедерацията на британската индустрия. Неговите коментари накараха трейдърите да отложат залозите си за отрицателни лихви до август следващата година в сравнение с декември 2020 г. през миналата седмица.

Мащабът на рецесията, предизвикана от пандемията от новия коронавирус, породи дебат относно възможността Великобритания да бъде следващата страна, която ще въведе отрицателни лихви.

Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия вече намали референтната си лихва два пъти тази година до 0,1%. Икономистите твърдят, че понижаването на лихвите под нулата вероятно е последната в списъка от предпочитани мерки. Мнозина прогнозират увеличаване на размера на програмата за изкупуване на облигации през следващия месец.

Холдейн заяви, че централните банкери ще разгледат въздействието на отрицателните лихви в други страни върху финансовия сектор и дали те ще свият маржовете между лихвите по кредитите и депозитите и как ще се отразят като цяло на доверието в икономиката. Той също така каза, че икономиката на страната вероятно няма да се възстанови толкова бързо, колкото бързо се влошиха условията. Според него продукцията може да не се върне на нивата си отпреди вируса до края на следващата година. в в

Премиерът Борис Джонсън заяви, че откритите пазари в Англия и автосалоните ще могат да отворят отново от 1-ви юни. Очаква се всички други несъществени търговски обекти да бъдат отворени от 15-и юни, ако правителството успее да постигне контрол над разпространението на вируса.

„Разбираемо, ще настъпи период на продължителна предпазливост при харченето както от домакинствата, така и от компаниите“, каза той. „Правителството трябва да се съсредоточи върху вдъхването на увереност, за да накара хората да харчат, тъй като сега Обединеното кралство изживява парадокса на спестовността“, добави Джонсън.

Според последните прогнози на централната банка работните места може да не се върнат към нивата си преди коронавируса до 2022 г. „Това е един вид V-образно възстановяване, но е доста несиметрично V, изправено пред значителни рискове“, каза още премиерът на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още