Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Главният икономист на ЕЦБ заговори за удължаване на стимулите

В по-спокойна пазарна среда инвеститорите са по-търпеливи и могат по-добре да оценят стимулите, твърди Петер Прат

Главният икономист на ЕЦБ заговори за удължаване на стимулите

Главният икономист на ЕЦБ Петер Прат. Снимка: Ройтерс

Когато банкерите на Европейската централна банка (ЕЦБ) се срещнат след две седмици, за да обсъдят своята политика, поне един от тях може да настоява да разкрие някои подробности за това как да се реинвестират натрупаните по време на количественото облекчение дългове.

„Трябва да комуникираме повече портфейла за реинвестиране и вероятно ще го направим в близко бъдеще", каза главният икономист на институцията Петер Прат по време на конференция в Ню Йорк в сряда, цитиран от Bloomberg.

„Всички на пазара се опитват да отгатнат колко, така че по някое време трябва да представим поне цифрите. Напълно подкрепям това", каза той, без да уточни повече подробности.

Главният стратег на банката намери и нови аргументи за един удължен период на оспорваната от Германия политика на покупки на облигации. В по-спокойна пазарна среда инвеститорите били по-търпеливи и можело по-добре да оценят стимулите, „породени от плана за покупки, който излиза отвъд времеви период“, поясни той. 

Още по темата

В речта си Прат не стигна до там да се изкаже за по-голямо разширяване на срока за покупките с по-малък месечен обем. Но той отбеляза, че еврозоната се представя икономически най-добре от доста години. Възстановяването е солидно, потвърди той. 

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви наскоро, че централната банка ще вземе решение за бъдещето на програмата за облигации при своето редовно заседание на 26 октомври. Очаква се банкерите да решат дали да продължат покупките си за кратък период от време със сравнително висок месечен обем или по-скоро да удължат покупките за по-дълъг период с доста малък месечен обем.

Според източници на Ройтерс централните банкери вече са дискутирали различни модели за ограничаване на покупките от януари. В момента програмата е най-силният инструмент на централните банкери в битката им срещу ниската инфлация. 

Централните банки в региона понастоящем купуват дълг за 60 млрд. евро на месец, но се очаква сумата да бъде намаленa след края на тази година. Според сегашните планове в края на декември 2017 г. програмата ще достигне обем от 2,3 трлн. евро. А инвеститорите търсят знаци за това в каква посока и с каква скорост ще поеме ЕЦБ, ако и когато започне да постепенно да затяга извънредните си стимули.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини

Последни новини

Коментари (2)

0
 
1
 
2
Mavi Goz до: osoitza
преди 2 месеца
По-важното е, че вече доста се балонизираха нечии сметки из офшорните зони... :lol:
0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
накрая ще реве някой но да видим кой.... много и евтини пари за дълго време неминуемо ще доведът до балонизиране на някои сектори от икономиката...

Още от Новини
Настроението в японската индустрия продължава да се подобрява