IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на UniCredit: Фед ще вдигне лихвите пак през март 2016 г.

Любомир Митов очаква постепенно нормализиране на паричната политика отвъд Океана

12:27 | 21.12.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Свилен Колев и Любомир Митов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Свилен Колев и Любомир Митов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Още едно повишение на лихвените проценти в САЩ през март 2016 г. и постепенно нормализиране на паричната политика отвъд Океана. Тези свои очаквания сподели главният икономист на UniCredit за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Любомир Митов в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or“ на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 20 декември и посветено на политиката на Федералния резерв на САЩ (Фед) и нейния ефект върху финансовите пазари, световната икономика и развиващите се пазари.

Митов заяви, че е очаквал Фед да вдигне лихвените проценти дори още през септември и определи решението като „малко закъсняло“. Според него американските централни банкери са се въздържали от промяна в лихвите тогава заради разпродажбите на развиващите се пазари, измежду които и Китай, причинили смут на глобалните финансови пазари и допълнително напрежение в развиващите се икономики.

Покачването на лихвите в САЩ, което само по себе си е историческо, тъй като лихвите се повишават за пръв път от юни 2006 г., Митов определи като „не нещо особено“. Той обясни, че процесът започна още през май 2013 г., когато Бен Бернанке сложи началото на края на месечните покупки на активи от страна на Фед.

Решението на Фед е „въздишка на облекчение“ за развиващите се пазари, добави Митов. „Самото повишение не е толкова важно, а е важен неговият сигнален ефект“, продължи главният икономист на UniCredit за ЦИЕ и подчерта, че и след промяната лихвата остава ниска. „Това ще бъде постепенен процес. Смятаме, че следващото повишение сигурно ще бъде чак през март.“

Любомир Митов очаква и по-бавното им нарастване в следващите години и че Фед ще следи въздействието не толкова върху американския пазар, а върху световните пазари. Той определи ниските лихви като вредни за спестителите, пенсионните фондове, застрахователните компании, а и за банковия сектор, и добави, че повишаването им е задължително, имайки предвид доброто състояние на американската икономика.

2015 г. ще бъде първата след кризата от 1998 г. с чист отлив на капитали от развиващите се пазари, оцени главният икономист на UniCredit за региона на ЦИЕ. Митов добави, че ефектът от решението на Фед е вече изконсумиран на развиващите се пазари, измежду които най-изложени на рискове са Бразилия, Турция и Южна Африка. Той прогнозира преориентация на капиталовите потоци заради разминаващата се парична политика на Фед, Европейската централна банка и Японската централна банка.

Икономистът коментира и очакванията си за паричната политика на други централни банки по света, които евентуално биха променили своя курс заради решението на Фед.

Любомир Митов заяви, че е възможно на следващото си заседание Централната банка на Русия да намали лихвите, ако инфлацията се успокои, но сподели очаквания, че паричната политика там ще остане рестриктивна, като фокусът е върху бюджетната политика заради спада в цената на петрола.

По повод предстоящото заседание на Централната банка на Турция на 22 декември Митов каза, че едва ли ще има ефективно затягане на паричната политика, като не вижда причина за покачване на основната лихва, а дори за понижение на два пъти догодина, ако инфлацията се стабилизира. Той обаче определи като ключов избора на следващия гуверньор на банката догодина, като изборът е в ръцете на Реджеп Тайип Ердоган.

Централните банки на Великобритания, Румъния, Унгария и Сърбия едва ли ще предприемат промени в паричната си политика заради Фед, каза още Митов, добавяйки, че те ще действат според ходовете на ЕЦБ. Според икономиста действия могат да се очакват от централните банки в Латинска Америка.

Целия разговор с главния икономист на UniCredit за ЦИЕ Любомир Митов гледайте във видеото

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Представеното от главният икономист на UniCredit за региона на Централна и Източна Европа г-н Любомир Митов е ново доказателство, че не зачита наличие на сгрешена парична система.При допускане на тази слабост се подсигуряват неточни изводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
SS-23
преди 8 години
Решението на Фед е въздишка на облекчение за развиващите се пазари, добави Митов.---Гледам някои "въздишат облегчено", усмивки сияят от снимките... абе изобщо - реки от мед текат... А не си дават сметка, че тия лихви в крайна сметка - някой трябва и да ги плаща!! баМките плашиха - "плащайте, че ше дигнем лихвите", и кво стана ... лихвите паднаха, щото няма кой да ги плаща! Така, че вдигането на лихвите за мен говори за проблем в кухата система - искат да си приберат по-голяма част от парите по-бързо, щото ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
mrynmryn
преди 8 години
Без да претендирам, че съм главен в нещо, не вярвам да стане, защото след като ги дигнаха, не се получи нищо... А март месец е толкова далеч, че много неща могат да станат до тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 20
stefanov76
преди 8 години
Какъв главен икономист е този ако не вижда че ФЕД вдигна защото беше обещал, а не защото икономическите данни така сочат! Всички данни освен работни места сочат рецесия!! По скоро ще падне лихвата през 2016та!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още