IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GlobalData сви прогнозата си за ръста на БВП за Източна Европа

Ниското ниво на ваксинация ще забави разширяването на икономиката в региона, прогнозира британската компания за анализи

16:14 | 09.12.21 г.
<p>
	Служител разчиства затворения коледен базар в централна Виена, Австрия.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Служител разчиства затворения коледен базар в централна Виена, Австрия. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Британската компания за анализи GlobalData ревизира прогнозите си за икономическия растеж на Източна Европа в посока надолу. Очакванията сега са за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) в размер на 4,23%, което е с 0,36 процентни пункта по-малко. Причината за това е ниското ниво на ваксинация в региона.

От компанията посочват, че докато прогнозите за БВП на Западна Европа са завишени леко с 0,01 процентни пункта до 4,03%, то икономиките на Стария континент ще бъдат засегнати, ако не се вземат мерки да се изравнят нивата.

„Един сплотен континент като Европа с високи нива на вътрешни пътувания не може да си позволи да има части от населението си, които да не са ваксинирани. Европа трябва да се изправи пред двойното предизвикателство за забързване ваксинационния процес в няколко страни от централна и Източна Европа (ЦИЕ) и за доставка на бустерните дози на фона на намаляващ имунитет срещу бързо разпространяващия се омикрон щам на коронавируса“, каза анализаторът на икономически проучвания в GlobalData Шиванги Сингх.

Данните от проучването на GlobalData потвърждават, че има голямо разделение в нивото на ваксинация в Европа. Португалия и Испания са достигнали 80% ниво на ваксинация, докато няколко източноевропейски страни, като Чехия, Словакия, Румъния, Русия и България, все още са на нива под 60%.

„Проблемът в Източна Европа не е недостигът на ваксини, а е микс от дълбоко вкоренени колебания за ваксините, конспиративни теории и липса на доверие в правителството“, допълни Сингх.

Намаляващият ефект от първите две дози в Западна Европа, особено сред най-уязвимите групи, които бяха имунизирани преди повече от 6 месеца, вече е налице. Наложително е правителствата в ЦИЕ да ваксинират по-голяма част от гражданите си, за да избегнат друга катастрофална вълна на новозаразени, хоспитализации и смъртни случаи.

„С началото на зимата и разпространението на новия омикрон щам има възможност страните с голям брой неваксинирани да останат без друг избор, освен да наложат стриктно блокиране и забрани за пътувания, което ще е голям удар за икономическото им възстановяване“, предупреждава Сингх. Някои европейски страни, като Белгия, Дания и Нидерландия, вече виждат нови случаи на зараза, свързани с новия вариант омикрон. „Освен навременните ограничения и превантивни мерки ваксинацията ще изиграе най-важната роля в предотвратяването на нови сериозни вълни от омикрон в Европа в началото на 2022 г.“, казва още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още