IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобализацията се забавя с намаляването на преките чуждестранни инвестиции

През 2019 г. ПЧИ са достигнали най-ниското си ниво от около 10 години

22:03 | 22.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нивата на бизнес инвестициите по света са спаднали за четвъртата поредна година през 2019 г. и са достигнали най-ниското си ниво от почти десетилетие. Това предполага забавяне на глобализацията, съобщава The Wall Street Journal.

Oт Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) съобщиха, че преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в световен мащаб са спаднали до 1,39 трилиона долара през изминалата година. В сравнение с това през 2018 г. новите инвестиции са възлизали на 1,41 трилиона долара. Спадът от 1% поставя световните преки чуждестранни инвестиции на най-ниското им ниво от 2010 г. насам.

Какво означава това за глобализацията?

Много икономисти казват, че глобализацията е осигурила силен тласък на глобалния икономически растеж. Основно приносът се изразява в локализиране на производството там, където работната ръка е най-евтина и разпространение на нови технологии и ноу-хау по целия свят. Но критиците на процеса казват, че ползите от него не се споделят еднакво от всички, тъй като доходите на нискоквалифицираните работници в развитите икономики стагнират.

Според анализаторите обаче постоянният спад на инвестициите в чужбина сигнализира, че глобализацията се забавя.

Какво смятат от UNCTAD?

От UNCTAD отбелязват, че нивата на чуждестранни инвестиции през 2019 г. отразяват стремежа на бизнеса да се приспособи към новите мита чрез преместване на съществуващото си производство на други места вместо разширяване на общия капацитет. Това предполага, че забавянето на глобалната икономика е по-тежко, отколкото показват официалните данни.

„Като цяло настоящата тенденция е по-скоро към отклоняване на инвестиции, а не разширяването им“, казва Джеймс Джан, директор на отдела за инвестиции на UNCTAD. „Мултинационалните компании не разширяват значително своите глобални операции поради регулаторна несигурност и търговско напрежение. Те преструктурират своите вериги чрез преместване на някои сегменти за отклоняване от геополитическия риск", добави той.

Подобна динамика е очевидна в Азия, където чуждестранни инвестиции в Китай са останали без промяна през предходната година, докато тези в Хонконг са отбелязали рязък спад след месеците на антиправителствени протести.

За разлика от това, чуждестранните инвестиции в Югоизточна Азия са нараснали с 19% до 177 милиарда долара. По държави това означава 42-процентов ръст на потоците към Сингапур и 12-процентово увеличение на потоците към Индонезия.

Данните на UNCTAD показват, че чуждестранните инвестиции в САЩ са намалели до 251 милиарда долара от 254 милиарда долара, привлечени през 2018 г. По-големи спадове се забелязват в потоците към Европа, където преките чуждестранни инвестиции са спаднали с 15% на фона на забавящата се икономика в региона. Това включва 6-процентов спад на чуждестранните инвестиции в Обединеното кралство поради несигурността около Brexit.

Въпреки примирието в търговската война между САЩ и Китай от UNCTAD заявиха, че не очакват преките чуждестранни инвестиции да се повишат силно през тази година. В доклада им се посочва, че новите бизнес проекти, обявени през 2019 г., са намалели с повече от една пета спрямо предходната година.

„Не очаквам значително увеличение през 2020 г. предвид перспективите за световната икономика и геополитиката, нито очаквам драстичен спад, тъй като ПЧИ вече са на най-ниското си ниво за последното десетилетие“, заяви Джан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още