IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното икономическо забавяне натежава върху японския износ

Доставките в чужбина са спаднали с 5,2%. Това бележи най-дългата тенденция за спад на показателя от 2016 г. насам

11:49 | 21.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Японският износ спада за десети пореден месец през септември, тъй като отслабването на търсенето в чужбина продължава да затруднява производителите. Тези данни излизат преди ключовия доклад на Централната банка на Япония относно въздействието на глобалното забавяне върху третата по големина икономика в света, предава Bloomberg.

Доставките в чужбина са спаднали с 5,2%. Това бележи най-дългата тенденция за спад на показателя от 2016 г. насам, сочи доклад, публикуван от Министерството на финансите в понеделник. Очакванията на икономистите бяха за забавяне от 3,7%, но от друга страна спадът този месец е много по- малък в сравнение с отчетените 8,2% през август. Двуцифрените спадове в експорта на авточасти и оборудване за производство на полупроводници допринасят най-много за общия спад. j j

Сред основните търговски партньори износът спадна за Китай (-6,7%), САЩ (-7,9%), Хонконг (-10,3%), Сингапур (-11,4%), Тайланд (-14,4%) и Австралия (- 8,4 процента), но се увеличава към Близкия изток (8,5 процента) и ЕС (3,4 процента).

Вносът е спаднал с 1,5% до 6,49 трлн. японски йени. Тук показателите отчитат по-добри стойности, след като очакванията бяха за 2,8%. Покупките наизкопаеми горива намаляват с 19,0%, по-специално на нефт (-16,1%), нефтопродукти (-35,5%), втечнен природен газ (-11,7%), пропан-бутан (-43,8%) и въглища (-19,8%). В допълнение, вносът спадна за промишлени стоки (-1,4%), а именно изделия от желязо и стомана (-7%), цветни метали (-9,7%) и произведени дървесина и корк (-6,6%). Също така вносът на транспортна техника отбелязва спад  от-1,3%.

Вносът спада от Китай (-1,0%), Хонконг (-4,8%), Южна Корея (-8,9%), САЩ (-11,6%) и Близкия изток (-13,6%). Обратно, вносът се повишава от Тайван (9,0%) и ЕС (12,4%).

Очаква се Централната банката на Япония да оцени влиянието на икономическото отслабване в чужбина върху вътрешната икономика и инфлацията в страната по-късно този месец. Някои анализатори разглеждат това като сигнал за предстоящи действия от страна на централната банка. Критичен въпрос е дали отслабването на износа ще се разпространи към вътрешното търсене и ще намали инфлацията.

Всяко забавяне във възстановяването на световната икономика би дошло в уязвим момент за икономиката на Япония, защото през този месец влиза в сила повишение на данъка върху продажбите, което вероятно ще отслаби потребителските разходи и ще свие икономическия растеж през последното тримесечие.

Според Такеши Минами, главен икономист в Научноизследователския институт Норинчукин, данните за износа не са обнадеждаващи, дори ако търговското примирие между САЩ и Китай предлага лъч надежда, че мрачната експортна тенденция ще се подобри. „Тъй като несигурността продължава да е висока за световната икономика, съществува риск да видим засилване на опасенията, че икономиката на Япония може да изпадне в рецесия“, добавя още той.

Търговският баланс е на отрицателна територия с 123 милиарда йени (1,1 милиарда долара), докато икономисти очакваха излишък от 54 милиарда йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още