IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната инфлация в ЕС се ускорява до 0,9% през юли

В България и еврозоната показателят нараства до 0,4%

13:34 | 19.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Годишната инфлация в Европейския съюз, изчислена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени,  се е ускорила до 0,9% през юли. През отчетния период мерките за ограничаване разпространението на COVID-19 продължиха да се премахват, макар че се зародиха страхове от втора вълна на заразата.

В България инфлацията се е ускорила до 0,4% на годишна база. Същият ръст отчита и показателят в еврозоната през юли. Това показват данните на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, публикувани в сряда.

Докато в България на месечна база потребителките цени са нараснали с 0,8%, общо за ЕС и еврозоната те отчитат спад съответно от 0,2% и 0,4%, показва още докладът на Евростат.

Най-ниските проценти на годишната инфлация са регистрирани в Гърция (-2,1%), Кипър (-2,0%) и Естония (-1,3%). Най-големите си ръстове потребителските цени отчитат в Унгария (3,9%), Полша (3,7%) и Чехия (3,6%).

В сравнение с юни годишната инфлацията е спаднала в десет държави членки, останала е непроменена в три и се е повишила в четиринадесет. еу еу

През юли най-голям принос към годишната инфлация в еврозоната имат неенергийните промишлени стоки и услугите (по +0,42 процентни пункта), следвани от храните, алкохолът и тютюнът (+0,38 п.п.), докато енергията е отнела 0,83 п.п. от растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още