Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Годишната инфлация в еврозоната остана отрицателна трети пореден месец

В Европейския съюз инфлацията е 0,3% на годишна база през октомври, а в България е 0,6%

Годишната инфлация в еврозоната остана отрицателна трети пореден месец

Снимка: Bloomberg

Годишната инфлация в еврозоната остана отрицателна за трети пореден месец през октомври, тъй като цените на енергията са с около 8% по-ниски спрямо година по-рано, показва статистиката на Евростат.

Инфлацията в 19-те страни, споделящи еврото, е 0,2% на месечна база през октомври. На годишна база показателят е на отрицателна територия от - 0,3%, оставяйки без промяна спрямо септември, което отговаря на прогнозите, направени от анализатори за Ройтерс.

В Европейския съюз инфлацията е 0,3% на годишна база през октомври, а в България отчетената инфлация е 0,6%.

Храната, алкохолът и тютюнът добавиха 0,38 процентни пункта към крайния резултат, показват данните на Евростат, а услугите - още 0,19 пункта. Но годишния спад с 8,2% в цените на енергията отписа 0,81 процентни пункта от крайната стойност. Неенергийните индустриални стоки също намаляват инфлацията с 0,03 пункта.

Основната инфлация, която не включва нестабилните цени на енергията и непреработените храни, се повиши с 0,1% на месечна база и с 0,4% на годишна база.

Още по-тесен измерител, който изключва алкохола и тютюна, показа ръст на цените с 0,1% на месечна база и 0,2% на годишна база.

ЕЦБ цели да запази инфлацията под, но близо до 2% в средносрочен план.

Най-високата годишна инфлация е регистрирана в Полша (3,8%), Унгария (3%) и Чехия (2,9%). В сравнение със септември годишната инфлация е отрицателна в 15 държави членки, остава без промяна в две и се ускорява в десет. Спадът е най-силен в Гърция - 2,0%, Естония - 1,7% и в Ирландия -1,5%.

В най-голямата и в третата по големина икономики на блока, Германия и Италия, инфлацията е отрицателна. Във втората по големина икономика Франция ръстът е само с 0,1%.

 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Великобритания записа най-силния спад в бизнес активността от май насам