IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната инфлация в САЩ се забавя леко през април

Изменението на потребителските цени на месечна база се връща на положителна територия

16:07 | 12.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ се повишават с 0,2% на месечна база през април, след като през март отчетоха спад от 0,3 на сто, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от Министерството на труда. Стойността отговаря на очакванията.

На годишна база инфлацията в САЩ се забавя от 2,4% до 2,2%, което е с един процентен пункта под прогнозната стойност.

Базисната инфлация, която изключва хранителните продукти и енергетиката, се ускорява от -0,1 на сто до 0,2% на месечна база.

На годишна база базисните потребителски цени се повишават с 1,9%, което е най-слабият темп от октомври 2015 г.

Домакинствата харчат повече, а подобреното глобално търсене помага за стабилизирането на цените на суровините, посочва Bloomberg. Така компаниите са в позиция да повишават цените и изглежда инфлацията ще достигне и ще надмине целевото ниво на Фед идните месеци.

Федералният резерви предпочита друг измерител на инфлацията – индекса на разходите за лично потребление (PCE). През февруари този показател надвиши 2%, но Bloomberg припомня, че някои от икономистите в централната банка предпочитат да следят базисния измерител.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още