IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишният ръст на производствените цени в САЩ достигна исторически връх

Индексът на производствените цени при крайното търсене се е увеличил с 1% спрямо предходния месец и със 7,8% спрямо година по-рано

20:14 | 12.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените, плащани от американските производители, се повишиха през юли с повече от очакваното, което предполага, че по-високите разходи за стоки и затрудненията в предлагането все още оказват инфлационен натиск за компаниите, съобщава Bloomberg.

Индексът на производствените цени при крайното търсене се е увеличил с 1% спрямо предходния месец и със 7,8% спрямо година по-рано, показват данните на Министерството на труда в четвъртък. Като изключим колебливите хранителни и енергийни компоненти, т. нар. основен PPI също нарасна с 1%, което е рекордно увеличение за втори месец.

В сравнение с юли 2020 г. основният индекс е нараснал с 6,2%.

производствена производствена

Почти три четвърти от ръста на индекса се дължи на повишението с 1,1 % в разходите за услуги, най-голямото увеличение, откакто данните са били изчислени за първи път през декември 2009 г. Цената на стоките се е увеличила с 0,6 %.

Годишно изменение на цените на производителите със 7,8 процента е най-големият ръст при 12-месечните данни, откакто се води статистика от ноември 2010 г.

Средните прогнози в проучване на икономисти на Bloomberg беше за месечно покачване с 0,6% на общия индекс и с 0,5% на основния измерител. Индексът на производствените цени надминава прогнозата за пети месец.

Цените на производителите се ускоряват през по-голямата част от тази година на фона на силно търсене, ограничения във веригата на доставки и недостиг на материали. Увеличаването на разходите, съчетано с неотдавнашния натиск за повишаване на заплатите, обясняват и по-високата инфлация на потребителите.

Данни от сряда показаха, че индексът на потребителските цени се е покачил през юли с по-умерени темпове, макар и недостатъчно, за да преобърне дебата за паричната политика.

Служители на Федералния резерв, включително председателят Джером Пауъл, казват, че скорошните повишения на цените са временни и са свързани с отварянето на икономиката. Някои банкери и инвеститори обаче се притесняват, че натискът върху разходите ще доведе до по-устойчива инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още