IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs очаква пет повишения на лихвите в САЩ през 2022 г.

Банката прогнозира, че измененията ще се случат през март, май, юли, септември и декември

14:10 | 29.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Икономистите на Goldman Sachs Group се присъединиха към колегите си от Wall Street в прогнозата, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти по-агресивно, отколкото се очакваше преди, пише Bloomberg.

Икономисти, водени от Ян Хациус, прогнозираха, че Фед ще повиши почти нулевия показател с 25 базисни пункта пет пъти тази година, а не четири. Това ще означава 1,25-1,5% до края на годината.

Goldman Sachs очаква промените да се случат през март, май, юли, септември и декември. Освен това прогнозира, че намаляването на баланса ще започне от юни.

Изявлението беше направено дни, след като председателят на Фед Джером Пауъл каза, че властите планират да увеличат лихвите през март. Освен това остави отворена вратичка за промени при всяка среща, ако е необходимо, за да се ограничи най-бързо ускоряващата се инфлация от 40 години. Доклад на правителството от петък показа, че индексът на разходите за заетост е нараснал с 4% през годината до декември – най-големият ръст от две десетилетия.

„Доказателствата, че растежът на заплатите надвишава нивата, съответстващи на целта за инфлацията на Фед, се засилиха и ние преразгледахме нашия инфлационен път“, посочват икономистите на Goldman Sachs в доклад до клиентите. „В допълнение, коментарите на председателя Пауъл по-рано тази седмица ясно показаха, че ръководството на Фед е отвoрено за по-агресивно темпо на затягане“.

Фед все още може да промени скоростта, ако пазарните условия се изменят или икономиката се забави много по-бързо от прогнозираното, Той може да затегне паричната политика, дори повече от очакваното, ако инфлацията остане достатъчно висока, твърдят те.

Въпреки че се обединиха около мнението, че Фед ще направи повече, отколкото казваше преди, тази седмица банките бяха на различни позиции относно това колко агресивни ще бъдат действията на централната банка.

Сега Bank of America очаква седем покачвания на лихвите през 2022 г., а BNP Paribas – шест, докато JPMorgan Chase & Co. и Deutsche Bank смятат, че ще бъдат пет.

Nomura Holdings дори прогнозира, че Фед ще увеличи лихвения процент с 50 базисни пункта през март, което би било най-голямата промяна от 2000 г. насам.

Bloomberg Economics се придържа към очакването си за пет повишения, колкото прогнозира по-рано този месец, макар че главният икономист Ана Уонг тази седмица каза, че има риск от шест повишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още