IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs понижи прогнозата си за икономическия растеж на Китай до 7,3%

Облекчаването на финансовите условия и политическите реформи ще позволят по-голямо участие на частните капитали, което ще подкрепи икономиката

09:26 | 20.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs понижи прогнозата си за икономическия растеж на Китай до 7,3%

Goldman Sachs е поредната банка, която понижава прогнозата за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай. Американската банка посочва, че втората по големина икономика е изправена пред „неравности по пътя“, пише CNBC.

Кредиторът занижи оценката си за икономическия растеж на Поднебесната империя за 2014 г. до 7,3% от първоначалните 7,6%. Прогнозата за 2015 г. бе свалена до 7,6% от 7,8 на сто.

Редица банки, включително Bank of America Merrill Lynch, Barclays и Nomura, вече понижиха своите прогнози за напредъка на Китай. През миналата година азиатската страна отчете ръст от 7,7% - най-слабия от 14 г. насам.

Мнозина анализатори са на мнение, че правителството ще толерира малко по-бавен растеж от официално заложената цел за 2014 г. за ръст от 7,5%. Премиерът Ли Къцян каза, че целта ще бъде „гъвкава“.

Въпреки че Goldman Sachs очаква растеж от 7,3% през първото тримесечие на годината, банката не смята, че икономиката ще се забави под това ниво и през останалото време на годината. За второто, третото и четвъртото тримесечие експертите на Goldman прогнозират растеж от съответно – 7,5%, 7,3 и 7,2 на сто.

Според банката негативно въздействие върху растежа от кампанията на правителството за борба с корупцията и мерките за контрол на замърсяването ще отслабнат през следващите тримесечия.

Освен това от банката считат, че облекчаването на финансовите условия и политическите реформи, например, ще позволят по-голямо участие на частните капитали в сектори, към които преди те имаха ограничен достъп, което ще подкрепи икономиката. Оживлението в износа, задвижван от търсенето извън развитите страни, също ще бъде положителен фактор, смятат банкерите на Goldman Sachs.

„Рисковете за забавяне включват заглушено глобалното възстановяване, допълнителни трудности за инвестиции в сектори със свръхкапацитет и по-рязко забавяне от очакваното в сектора на недвижимите имоти“, изтъкват рисковете от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още