IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Господин Йена: Доларът може да падне под 100 йени до края на годината

Очаква се валутната търговия да бъде основна тема по време на срещата на японския премиер Шинзо Абе и Доналд Тръмп по-късно тази седмица

11:00 | 06.02.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доларът може да падне под 100 йени до края на годината, а политиките на Доналд Тръмп за отслабване на американската валута ще помогнат за забавянето на промените на лихвените проценти в САЩ от страна на Федералния резерв, пише Ройтерс, позовавайки се на бившия член на японското финансово министерство Ейсуке Сакакибара.

Известен като „Господин Йена“ през 90-те години на миналия век, Сакакибара обясни, че Япония не трябва да се меси, ако поскъпването на йената е постепенно, отбелязвайки, че японските фирми с производствена база в чужбина ще се възползват от по-силната йена.

Дори и поскъпването на йената да стане рязко, правителството не може да предприема мерки, които не са подкрепени от САЩ, обясни Сакакибара, който в момента е професор в Aoyama Gakuin University.

По думите му изборната победа на Тръмп през ноември първоначално е донесла ползи за Япония, когато поскъпването на долара, задвижвано от надеждите за политиката на новия президент, отслаби йената в полза на износа.

Последните коментари на Тръмп за слабата йена обаче превърнаха американския президент в един от най-големите рискове за японската икономика, която разчита основно на износа. Миналата седмица доларът удари двумесечно дъно от 112,08 йени за долар.

Очаква се валутната търговия да бъде основна тема по време на срещата на японския премиер Шинзо Абе и Тръмп по-късно тази седмица. Американският президент разкритикува липсата на достъп до японския автомобилен пазар за производителите в САЩ и заяви, че страната използва паричната си политика, за да девалвира валутата си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Дългосрочните движения и фундаменталните решения баш от политици севъзприемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Професор Тед Малок: Davos Man Is Dead... I had in a previous career a diplomatic post where I helped bring down the Soviet Union. So maybe there's another union that needs a little taming.The one thing I would do in 2017 is short the euro.Напълно съгласен съм с професора, който беше част от екипа на Рейгън, сринал съветския съюз и сега той връща за главата на европейския съюз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още