IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Ефектът "Тръмп" върху световните валути

Изказванията на новоизбрания президент на САЩ в Twitter имат влияние върху някои от основните световни валути

13:46 | 09.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Атаките срещу отделни компании или цели страни в Twitter са безпрецедентен, но и спорен метод за комуникация на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Човек обаче може да оспори доколко ефективен е той, коментира VisualCapitalist.

В днешната графика изданието разглежда доста нетрадиционната „парична политика“ на Тръмп и как потенциално тя е повлияла на долара и пет други големи валути от победата му през ноември.

Профилът на Тръмп в Twitter, следван от 18,8 млн. души, се ползва всеки ден, за да подчертае потенциалните победители и победени в резултат на бъдещите му политики.

А пазарите слушат внимателно. И макар графиката да показва стойността на чуждите валути спрямо долара между 7 ноември 2016 г. (деня преди президентските избори в САЩ) и 5 януари, изданието отбелязва, че по същото време цените на петрола се вдигат, което също има последствия върху някои валути.

Централно място в т.нар. политика „America First“ е форма на протекционизъм, която цели да запази работните места и доларите в САЩ на всяка цена. Новоизбраният президент непрекъснато обвинява Китай във валутни манипулации, а напада и автомобилните компании, които искат да произвеждат автомобили в Мексико.

Китай, като една от основните икономически сили в света, има известна свобода на действие във всяка словесна война с Тръмп. Макар че страната изпраща 18% от износа си към САЩ, теоретично тя може да спечели от икономическа гледна точка, ако САЩ се отдръпне от чуждестранните си връзки. Освен това Китай притежава американски държавни ценни книжа за 1,12 трлн. долара, което му дава допълнителен ливъридж.

От друга страна, Мексико определено има за какво да се тревожи. Страната изпраща 80,3% от износа си към САЩ и може потенциално да изгуби големи части от бизнеса си, ако споразумението NAFTA бъде отменено и отново бъдат въведени мита. В резултат на това, дори предвид поскъпването на петрола през последните два месеца, стойността на песото се понижи с 13,4% от победата на Тръмп през ноември.

В същото време Тръмп се опитва да затопли отношенията с Русия – протекционистка страна, която не е „заплаха“ за работните места в САЩ. Рублата отчита повишение от 7,7% от изборите насам. Този ръст отчасти отразява бъдещото облекчаване на санкциите, които бяха наложени след агресията на Москва срещу Украйна през 2014 г.

Още графики можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още