IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Световният пазар на криптовалути

За пръв път от създаването си биткойнът в момента държи по-малко от половината от целия пазар на криптовалути

11:22 | 29.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стремглавият ръст на първата в света криптовалута – биткойна, я превърна в основна тема на разговор за инвеститори, медии и технолози, коментира VisualCapitalist.

Всъщност иновациите на блокчейн технологията променят цели пазари, докато в същото време предизвикват вълнение сред централните банки и финансовата индустрия. Към момента цената е малко под 2200 долара, след като миналата седмица премина граница от дори 2400 долара – огромен ръст спрямо същия период на миналата година.

Истинското влияние на биткойна обаче е много по-голямо – той помогна на пазарa да се появят над 800 други криптовалути и активи, изключително ценни за онлайн търговията. И макар че само обемът на пазара за биткойни възлиза на почти 40 млрд. долара, обемът на останалата част от тези криптовалути общо е дори повече.

За пръв път от създаването си биткойнът в момента държи по-малко от половината от целия пазар на криптовалути с около 47,9% от всички монети и активи.

Кои обаче са другите алтернативни валути в тази вселена и откъде идват?

Litecoin

Litecoin, създадена през 2011 г., е една от първите криптовалути и е почти идентична на биткойна. Litecoin цели да обработва блокове четири пъти по-бързо от биткойна, за да ускори времето за потвърждение на валутните трансакции, макар че това създава други предизвикателства. Към момента пазарната капитализация на Litecoin е около 1,3 млрд. долара.

Ethereum

Etherеum, въведен през 2015 г., е втората по големина криптовалута по пазарна капитализация след биткойна. Тя обаче е доста по-различна, тъй като Etherеum позволява на разработчиците да изграждат и внедряват децентрализирани приложения, като в същото време дава възможност за т. нар. „умни договори“ (smart contracts). Токените, използвани за захранване на мрежата, се наричат Ether, но те също могат да се търгуват онлайн. Към момента пазарната капитализация на Ethereum възлиза на около 15,4 млрд. долара.

Ripple

Ripple е валутата на Ripple Protocol – по-широка категория за глобална борса с отворен код. Тя вече се използва от банки като Santander, Bank of America Merrill Lynch, UBS и RBC. Валутата решава различен проблем от биткойна, позволявайки да се уреждат плащания между различни валути и дори различни системи на плащания. Към момента пазарната капитализация на Ripple е около 10,9 млрд. долара.

Други графики разгледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още