IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика неочаквано се свива през четвъртото тримесечие на 2016 г.

Очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за 0,4% ръст

15:21 | 14.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцката икономика неочаквано се свива през четвъртото тримесечие на 2016 г., съобщава Bloomberg. Брутният вътрешен продукт (БВП) се понижава с 0,4 на сто на тримесечна база през периода октомври-декември 2016 г., след като през предходното тримесечие нарасна с 0,9 на сто.

Очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за 0,4% ръст.

Според изчисления на агенцията гръцката икономика е нараснала с 0,3% през цялата 2016 г. 

Гръцките власти за пореден път водят тежки преговори с кредиторите на Атина, тъй като правителството проявява неохота да посочи още бюджетни съкращения, които биха влезли в сила, ако не успее да постигне амбициозните фискални цели за 2018 г., а и след това.

„Гърция рискува да изпадне в поредна рецесия и да се стигне до още по-строги икономии, ако не сключи незабавно сделка за отпускане на средства“, заяви в понеделник Янис Стурнарас, управител на централната банка.

Европейската комисия (ЕК) заяви също в понеделник, че очаква гръцката икономика да се разшири с 2,7% тази година и с 3,1% през 2018 г. Според Брюксел именно несигурността дали ще бъде успешно завършен прегледът на сегашната спасителна програма представлява риск за прогнозите.

Данните от вторник показват още, че на годишна база гръцката икономика расте с 0,3% през четвъртото тримесечие, а през предходното повишението е 2,2 на сто. 


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още