Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Гръцката икономика се свива заради слабото вътрешно търсене

Постигнатият растеж през миналата година е под прогнозата на Европейската комисия за нарастване на БВП с 2%

Гръцката икономика се свива заради слабото вътрешно търсене

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Гърция се свива за първи път от две години насам през четвъртото тримесечие на 2018 г. заради спад в потреблението и капиталообразуването, съобщава Bloomberg.

Още по темата
Брутният вътрешен продукт (БВП) е намалял с 0,1% през четвъртото спрямо третото тримесечие на миналата година, когато е бил отчетен растеж от 1%, съобщи в четвъртък Гръцката статистическа служба. За цялата 2018 г. икономиката на страната е нараснала с 1,9%.

Последните данни показват известен натиск върху икономиката. Постигнатият растеж през миналата година е под прогнозата на Европейската комисия за нарастване на БВП с 2%.

Стабилност обаче се вижда на пазара на труда, като безработицата през декември е спаднала до най-ниското си ниво от 2011 г. Заетостта пък е нараснала с 2,8% през миналата година.

По отношение на търговията износът се е увеличил с 1,8% през четвъртото тримесечие, докато вносът се е свил със 7,8%.

През тази седмица Гърция продаде десетгодишни държавни облигации за първи път от началото на спасителната си програма, привличайки 2,5 млрд. евро при лихва от 3,9 на сто.

В началото на март международната рейтингова агенция Moody's повиши кредитния рейтинг на Гърция в местна и чуждестранна валута с две степени - на В1 от В3, като се позова на ефективността на гръцката програма за реформи.

„На моменти напредъкът спира, целите биват отложени или пропуснати, но движещата сила на реформите изглежда все повече укрепва с добра перспектива за бъдещ напредък и нисък риск от връщане назад“, посочи Moody's в оценката си.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Американците харчат повече в интернет магазините, отколкото в ресторантите