IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е свила бюджетния си дефицит за първите 8 месеца на годината

Министерството на финансите подготвя данъчна амнистия за укрити доходи на физически лица и компании, твърдят гръцки медии

21:58 | 11.09.12 г. 2
Гърция е свила бюджетния си дефицит за първите 8 месеца на годината

Бюджетният дефицит на Гърция през първите 8 месеца на годината се е свил с над една трета спрямо аналогичния период на 2011 г., надхвърляйки целите, определени от международните кредитори на страната, но събираемостта на приходите остава под тях, съобщи MarketWatch, като се позова на данни на гръцкото министерство на финансите.

Дефицитът е намалял до 12,37 млрд. евро при 18,67 млрд. евро през периода януари-август 2011 г. Поставената цел бе за дефицит от 15,21 млрд. евро, а преизълнението се дължи главно на икономиите от публичните разходи.

Първичният дефицит за разглеждания период на настоящата година също се е понижил рязко до малко над 1,3 млрд. евро при 5,92 млрд. евро през същия период на миналата година.

Разходите в държавния бюджет са намалели до 45,45 млрд. евро между януари и август при 51,24 млрд. евро година по-рано.

„Това развитие отразява значителното ограничаване на редовните бюджетни разходи, както и ограничаването на разходите за публични инвестиции“, посочват от министерството, изтъквайки сред останалите данни и по-ниските от поставената цел военни разходи.

Нетните бюджетни приходи са достигнали 33,08 млрд. евро, оставайки под поставената цел от 35,16 млрд. евро, но са над постъпилите в хазната 32,57 млрд. евро за първите 8 месеца на 2011 г.

Дефицитът при приходите се дължи на забавено събиране на данъци върху недвижими имоти и фирмени данъци, но резкият ръст в плащанията на данъци по доходите на физическите лица през август, както и непреките приходи и събираемостта на непреките данъци се свили недостига. „Така например за август 2012 г. приходите са нараснали с 24,2% спрямо август 2011 г.“, отбелязват от министерството.

Същевременно гръцкият вестник To Wima, цитиран от РИА Новости, съобщи, че министерството планира данъчна амнистия, като онези гърци, които не са платили данъци върху доходите си, ще могат да легализират средствата чрез вноска от 5% върху размера им.

Според изданието това се отнася както за изнесените в чужбина капитали в огромни размери, така и за имущество, придобито от доходи от „сивата икономика“, които, естествено, не са били декларирани.

Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Sokratus
преди 11 години
Въпрос:Ако приходите в бюджета на Гърция са 33млрд евро за 8 месеца, колко е БВП-то на страната за цялата година?Отговор:Оптимистичен отговор: Ако приходите в бюджета са 30% от БВП, тогава БВП-то за годината е 33/30% х 1,5 = 165млрд евроПесимистичен отговор: Ако приходите в бюджета са 45% от БВП, тогава БВП-то за годината е 33/45% х 1,5 = 110млрд евроКолко е тогава бюджетният дефицит като процент от БВП - минимум 11%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Това не е кой знае каква новина.В първите няколко години докато преговаряха нарочно раздуваха всички харчове за да може когато дойде момента да имат буфер че все пак правят нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още